Nektes tidlig ultralyd

Vanlige ultralydundersøkelser av gravide - før 18. uke - vil ikke lenger være lov. Leger får ikke lete etter Downs syndrom-tegn i 12. uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er konsekvensen av regjeringens forslag til endring av bioteknologiloven. Den skal behandles i Stortinget i slutten av november, og ser - med SVs hjelp - ut til å få flertall. Her går regjeringen inn for dramatiske innstramminger når det gjelder dagens ultralydpraksis:

Mange gravide kvinner - særlig i storbyene - går i dag til lege for å få ultralydundersøkelse av fosteret tidlig i svangerskapet gjerne i 10.- 12. uke. Mange private klinikker har spesialisert seg på dette.

Innstramning

Statssekretær Kristin Ravnanger i Helsedepartementet bekrefter at regjeringen ønsker en innstramning: - Når ultralydundersøkelser foretas før den ordinære kontrollen i 17.- 18. svangerskapsuke, defineres de etter lovforslaget som fosterdiagnostikk. Det skal bare tas på medisinske indikasjoner, og av godkjente institusjoner, i dag universitetssykehus. En slik indikasjon er blant annet at man tidligere har født et barn med utviklingsavvik, eller at den gravide er over 38 år.

Medisinsk årsak

- Dette betyr at leger må slutte å utføre ultralyd tidlig i svangerskapet uten å ha noen spesiell grunn?

- Ja, før 18. svangerskapsuke skal det foreligge en medinsk årsak. Blødning er en grunn til at legen kan bruke ultralyd.

I noen tilfelle vil sterk engstelse kunne vurderes som god nok grunn, men det må legen avgjøre.

Fagfolk bekrefter overfor Dagbladet at grunnen til at mange gravide vil bli undersøkt i 12. uke, er at det er da man best ser tegnene på Downs syndrom på ultralyd.

Overrasket

Volvat Medisinske senter er en av de private klinikkene som i dag utfører svangerskapskontroller.

Sjeflege Christian Loennecken er overrasket over at regjeringens lovforslag innebærer en så dramatisk innstramning.

- Vi har pågang av mange gravide som ønsker å få gjort en ultralydundersøkelse tidlig i svangerskapet, gjerne fra 6.- 7. uke. Vi synes det er galt at de skal fratas denne muligheten. Om det er noe galt med fosteret, må det være en fordel å få påvist dette så tidlig som mulig, sier sjeflegen.

Han mener en gravid kvinne har krav på å få vite at alt står bra til ut fra de muligheter dagens teknologi tilbyr.

Vanskelig å lovfeste

- Det er knapt mulig å lovfeste hva leger ikke kan fortelle sine gravide pasienter, sier Loennecken.

Han understreker at klinikken henviser pasienter videre dersom en gynekolog gjør ultralydfunn som kan tyde på utviklingsavvik eller sykdom hos fosteret.

POPULÆRT: Mange leger har spesialisert seg på svangerskapskontroll og bruker ultralydundersøkelser allerede fra 6.- 7. uke. Tidlig ultralyd er blitt populært hos gravide, som gjerne gjør det av nysgjerrighets- eller engstelsesgrunner. Nå vil regjeringen stramme inn på bruken.