Nektes våpen under Trump-tale

Fredag skal ekspresident Donald Trump snakke til våpenlobbyen. Da må tilhørerne legge igjen våpnene sine hjemme.

VÅPENNEKT: Det er normalt lovlig å bære våpen på offentlig sted i Texas, men Trumps livvakter sier nei til våpen under talen hans. Foto: Shannon Stapleton / Reuters / NTB
VÅPENNEKT: Det er normalt lovlig å bære våpen på offentlig sted i Texas, men Trumps livvakter sier nei til våpen under talen hans. Foto: Shannon Stapleton / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

I helga går årsmøte i den amerikanske lobbyorganisasjonen National Rifle Association (NRA) av stabelen i Houston i Texas.

NRA kjemper for våpeneieres rettigheter i USA, og jobber blant annet med å forsvare det andre grunnlovstillegget, som omhandler amerikanske borgeres rett til å bære våpen.

Under årsmøtet er det planlagt en rekke arrangementer, blant dem foredrag om skarpskyting i Ukraina, trening på bæring av skjulte våpen og kurs i «hvordan lade som en mester».

På programmet står også en lang rekke kjente navn, blant dem tidligere president Donald Trump.

Men under Trumps tale fredag kveld, vil deltakerne ikke få ha med seg våpnene sine inn i salen.

Livvaktene nekter

På nettsidene til NRA understrekes det at Secret Service-livvaktene til den tidligere presidenten har sagt nei til at tilhørerne kan ha med seg våpen.

«Siden president Donald J. Trump kommer til å snakke på forumet, vil USAs Secret Service ta kontroll over samlingssalen og ha metalldetektorer på plass ved inngangen. Både du og dine eiendommer vil bli gjennomsøkt», skriver NRA og fortsetter:

«Ifølge Secret Service vil skytevåpen, våpentilbehør, kniver og andre våpen IKKE VÆRE TILLATT i samlingssalen. For en komplett oversikt over forbudte gjenstander, vennligst klikk her».

VÅPENTILHENGER: Den republikanske senatoren Ted Cruz fikk flere kritiske spørsmål om USAs våpenpolitikk under minnestunden for ofrene etter skoleskytingen i Uvalde, Texas. Video: Sky News, Reuters. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

På lista står også en rekke andre gjenstander, blant annet glass, termoser, selfiestenger, paraplyer og ryggsekker. Nederst på arket understreker Secret Service at de ikke stiller med oppbevaringsplass for skytevåpen.

USA: Tirsdag 24. mai tok Salvador Ramos seg inn på en barneskole i Uvalde, Texas. Video: Reuters / Facebook / Twitter. Vis mer

I Texas er det normalt sett tillatt for voksne, lovlydige borgere å bære våpen på offentlig sted.

Trekker seg

Årsmøtet går av stabelen få dager etter den dødeligste skoleskytingen i USA på ti år. I Uvalde, bare femti mil vest for NRA-konferansen, ble 19 barn og to voksne drept med en AR-15-rifle på tirsdag.

I løpet av dagen har flere profilerte politikere trukket seg fra arrangementet. Blant dem Texas-guvernør Greg Abbott, som drar til Uvalde heller enn å delta, skriver NBC News.

Han skal likevel levere en videohilsen, skriver kanalen.

Tidligere har to andre høyprofilerte republikanere fra Texas trukket seg. Både Senator John Cornyn kongressmedlem Dan Crenshaw har trukket seg. De hevder at de har dobbelt-booket seg, og at det ikke har noe med tirsdagens hendelser, skriver NBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer