Nektet å avsløre alt

WASHINGTON (Dagbladet): Det oppsto harde konfrontasjoner mellom president Bill Clinton og spesialetterforsker Kenneth Starr under presidentens nær fem timer lange avhør i går. Starr og hans etterforskere stilte spørsmål som presidentens advokat ikke ville la sin klient besvare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hør Clintons tale

Advokat David Kendall betraktet spørsmålene fra Kenneth Starr som altfor nærgående overfor presidenten, som hadde stilt seg frivillig til rådighet.

Seint i natt bekreftet advokat David Kendall at president Clinton avslo å svare detaljert på noen av de konkrete spørsmålene om forholdet til Monica Lewinsky.
Kenneth Starr gjorde det klart for presidenten og hans advokat at han forbeholder seg retten til å stevne president Clinton for å kunne stille disse spørsmålene på nytt.

Innrømmelse

Bill Clinton forandret sin forklaring i konfrontasjonen med Kenneth Starr.

I januar viftet presidenten med pekefingeren til TV-kameraene og det amerikanske folk og forsikret at «disse anklagene er falske. Jeg har ikke hatt et seksuelt forhold til den kvinnen, frøken Lewinsky».

I sin forklaring under ed i søksmålet fra Paula Jones benektet presidenten at han hadde hatt en affære med Monica Lewinsky.

Det knallharde og historiske avhøret av president Bill Clinton varte i fem timer og 26 minutter med noen få pauser.

Forandret forklaring

I avhøret endret presidenten sin forklaring om forholdet til praktikanten Monica Lewinsky. Overfor de 23 medlemmene i Kenneth Starrs storjury forklarte den amerikanske presidenten at han hadde et «usømmelig forhold» til den unge Monica Lewinsky.

President Bill Clinton holdt fast ved sin opprinnelige plan om å forklare dette direkte på TV til det amerikanske folk i en kort tale i natt.

Mange av presidentens medarbeidere følte se forrådt i natt. Tidligere i år har presidenten sendt dem ut i frontlinjen med et uforbeholdent forsvar av presidenten.

Flere ganger i nyhetssendingene på amerikansk TV i går hentet kommentatorene fram regjeringsmøtet i januar, der Clinton forsikret statsrådene at påstandene om et forhold til Monica Lewinsky var uriktige.

Etter dette møtet var det regjeringens framtredende kvinnelige medlemmer som stilte seg i første rekke i forsvaret av Bill Clinton. Utenriksminister Madeleine Albright erklærte sin uforbeholdne tillit til presidenten.
Spesialetterforsker Kenneth Starr og hans medarbeidere forlot Det hvite hus umiddelbart etter at forklaringen til presidenten var over. Bare noen minutter seinere kom advokat David Kendall ut med sin erklæring.