ARRESTERT: Saif al-Islam Kadhafi (nummer to fra høyre) ser i kameraet ombord på flyet som fraktet han til byen Zintan. Foto: Reuters/Ismail Zitouny/Scanpix
ARRESTERT: Saif al-Islam Kadhafi (nummer to fra høyre) ser i kameraet ombord på flyet som fraktet han til byen Zintan. Foto: Reuters/Ismail Zitouny/ScanpixVis mer

Nektet å bekrefte sin identitet

Men Saif al-Islam sier han har det bra etter pågripelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En sjeggete og ordknapp Saif al-Islam Kadhafi var ifølge nyhetsbyrået Reuters i fin form etter pågripelsen.

En av byråets korrespondenter var ombord på flyet som fraktet Muammar Kadhafis sønn til byen Zintan, og spurte om han var i fin form.

- Ja, svarte Saif al-Islam kort.

Da han ble spurt om noen bandasjer på hans høyre hånd hevdet han at skadene var over en måned gamle.

- Air force, air force, forklarte han.

Skadet av flyangrep Da korrespondenten spurte om det betød at skadene stammet fra et NATO-flyangrep svarte han:

- Yes, one month ago.

Al-Islams medhjelpere har forklart at hans bilkortesje ble rammet da han forsøkte å flykte fra det Kadhafi-vennlige området Bani Walid nær Tripoli den 19. oktober - dagen før hans far ble fanget og drept i byen Sirte.

Nektet å svare Saif al-Islam nektet flere ganger å bekrefte sin identitet. Men journalisten fra Reuters sa det korte møtet levnet liten tvil om at det faktisk var Muammar Kadhafis sønn som var blitt pågrepet.

Folkemengden som hadde samlet seg rundt flyet som hadde fløyet Saif al-Islam opp fra ørkenen Obari var så stor at  fangevokterne først fjernet fire andre fanger fra flyet før de til slutt geleidet ham ut.

Skal stilles for retten Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har fått melding om at Saif al-Islam er arrestert, men kan ennå ikke bekrefte det selv.

27. juni utlyste ICC en arrestordre på al-Islam for å ha beordret soldater til å angripe fredelige demonstranter under revolusjonen i Libya tidligere i år.

ARRESTERT: Saif al-Islam Kadhafi ombord i flyet på vei til Zintan. Foto: Reuters/Ismail Zitouny/Scanpix
ARRESTERT: Saif al-Islam Kadhafi ombord i flyet på vei til Zintan. Foto: Reuters/Ismail Zitouny/Scanpix Vis mer

Libyas justisminister Mohammed al-Allaqi i Det nasjonale overgangsrådet fortalte tidligere i dag til al-Jazeera at han var i forhandlinger med ICC om hvor rettssaken skal føres.

- Vi har ikke noe i mot å ha internasjonale observatører her under en rettssak, sa al-Allaqi til Al Jazeera.

Ikke avgjort hvor Moreno Ocampo fra ICC har fortalt at han skal reise til Libya i neste uke for å snakke med overgangsrådet in hvor al-Islam skal stilles for retten. Ocampo sa at nasjonale myndigheter har rett til å stille sine egne borgere for retten for krigshandlinger.

Men han er bekymret for om Kadhafi vil bli ført for retten på samme måte som han må hos ICC.

Tidlig lørdag kom meldingene om at Muammar Kadhafis nest eldste sønn Saif al-Islam Kadhafi var arrestert sørvest i Libya.