Nektet å fjerne skjegget for jobb - mistet trygden

I dommen ble det konkludert med at mannen la «utilbørlig press på de offentlige midlene».

TAPTE I RETTEN: En arbeidsledig mann skal i Nederland ha blitt fratatt trygden i en måned, etter at han nektet å føye seg etter kravet fra arbeidsgiver om å barbere seg. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix/Shutterstock
TAPTE I RETTEN: En arbeidsledig mann skal i Nederland ha blitt fratatt trygden i en måned, etter at han nektet å føye seg etter kravet fra arbeidsgiver om å barbere seg. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En arbeidsledig mann skal i Amersfoort i Nederland ha blitt fratatt trygden i en måned, etter at han nektet å føye seg etter kravet om å barbere seg.

Mannen skal ha fått tilbud om opplæring til en jobb som asbest-fjerner, men fikk beskjed om at han måtte være glattbarbert for å gjennomgå opplæringen. Det skal han ha motsatt seg på religiøst grunnlag. Etter at velferdsetaten derfor besluttet å stanse trygdeutbetalingen til mannen og hans kone i en måned, gikk mannen rettens vei.

Nå har domstolen gitt etaten medhold. Det skriver avisa The Guardian.

- Brudd på religionsfriheten

Det skal ha vært helsemessige årsaker bak arbeidsgiverens krav om at mannen måtte fjerne skjegget. Dette fordi det ble hevdet at det medførte en helserisiko for mannen selv, dersom asbest-partikler havnet i skjegget. De skal også ha ment at beskyttelsesmasken ville være mindre effektiv.

Mannen skal på sin side ha nektet å barbere skjegget på grunnlag av religiøs overbevisning.

At han nektet å følge kravet, skal ha gjort at mannen ble nektet opplæring. Da svarte velferdsetaten med å stanse både hans og hans kones utbetalinger av Participatiewet - en såkalt borgerlønn som sørger for en minimumsinntekt for alle landets lovlige beboere - i en måned. Dette fordi etaten mente det var rimelig å anta at mannen ville få jobb etter å ha gjennomført opplæringen, og at de handlet på vegne av skattebetalerne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer