Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nektet å fjerne skjegget for jobb - mistet trygden

I dommen ble det konkludert med at mannen la «utilbørlig press på de offentlige midlene».

TAPTE I RETTEN: En arbeidsledig mann skal i Nederland ha blitt fratatt trygden i en måned, etter at han nektet å føye seg etter kravet fra arbeidsgiver om å barbere seg. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix/Shutterstock
TAPTE I RETTEN: En arbeidsledig mann skal i Nederland ha blitt fratatt trygden i en måned, etter at han nektet å føye seg etter kravet fra arbeidsgiver om å barbere seg. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En arbeidsledig mann skal i Amersfoort i Nederland ha blitt fratatt trygden i en måned, etter at han nektet å føye seg etter kravet om å barbere seg.

Mannen skal ha fått tilbud om opplæring til en jobb som asbest-fjerner, men fikk beskjed om at han måtte være glattbarbert for å gjennomgå opplæringen. Det skal han ha motsatt seg på religiøst grunnlag. Etter at velferdsetaten derfor besluttet å stanse trygdeutbetalingen til mannen og hans kone i en måned, gikk mannen rettens vei.

Nå har domstolen gitt etaten medhold. Det skriver avisa The Guardian.

- Brudd på religionsfriheten

Det skal ha vært helsemessige årsaker bak arbeidsgiverens krav om at mannen måtte fjerne skjegget. Dette fordi det ble hevdet at det medførte en helserisiko for mannen selv, dersom asbest-partikler havnet i skjegget. De skal også ha ment at beskyttelsesmasken ville være mindre effektiv.

Mannen skal på sin side ha nektet å barbere skjegget på grunnlag av religiøs overbevisning.

At han nektet å følge kravet, skal ha gjort at mannen ble nektet opplæring. Da svarte velferdsetaten med å stanse både hans og hans kones utbetalinger av Participatiewet - en såkalt borgerlønn som sørger for en minimumsinntekt for alle landets lovlige beboere - i en måned. Dette fordi etaten mente det var rimelig å anta at mannen ville få jobb etter å ha gjennomført opplæringen, og at de handlet på vegne av skattebetalerne.

Mannen anket saken til domstolen, på bakgrunn av det han mente var en overtredelse av artikkel ni i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Den omhandler blant annet individets rett til tanke -, samvittighet -, og religionsfrihet, og frihet til å gi uttrykk for sin overbevisning både offentlig og privat.

- Press på offentlige midler

Mannen skal også ha fortalt at han var villig til å benytte seg av en annen ansiktsmaske på markedet, som er tilpasset menn med skjegg. Likevel var det ikke nok til å overbevise dommerne om å gi mannen medhold.

Til tross for at domstolen slo fast at det var en overtredelse av mannens rett til religiøs frihet, ble det konkludert med at dette var tolererbart ettersom det var basert på loven, og var et samfunnsmessig krav, ifølge The Guardian.

I dommen skal det også ha blitt vektlagt at mannen var tidligere straffedømt, hadde psykiske problemer og tidligere skal ha slitt med spillavhengighet. Dette mente de medførte at han hadde begrensede muligheter til å få annet lønnet arbeid.

- Ettersom han nektet å delta i opplæringen, tok ikke den klagende part den sikre muligheten til å skaffe seg adgang til arbeidsmarkedet. Som et resultat av dette, legger han utilbørlig press på de offentlige midlene, til skade for dem som i solidaritet bærer kostnadene av borgerlønnen, heter det i dommen, ifølge avisa.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!