Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nektet å flytte til Norges største mottak på grunn av etterforskningen av påstått barnevoldtekt

Gruppen søkte tilflukt i en undergang. UDI-direktør har forståelse for motstanden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere titalls asylsøkere søkte i dag tilflukt i en fotgjengerundergang etter at de nektet å flytte fra Tysvær Kro & Motell til stormottaket Forus i Stavanger, melder NTB.

Tilbudet i Tysvær, der asylsøkerne fram til i dag var innkvartert, er nå lagt ned av UDI, men beboerne nektet å la seg overføre til Forus.

Politiet ble til slutt tilkalt for å bistå i arbeidet, men heller ikke tjenestemennene klarte å overbevise beboerne om å gå inn i de ventende bussene.

- Tilstanden er ikke bra I videointervjuet øverst i saken ser du hvorfor blant andre den syriske kvinnen Kunda Airanji nektet å flytte til det som nå er Norges største akuttinkvartering, Forus.

- Vi har en venn der som fortalte oss at tilstanden ikke er bra. På Facebook fant vi ut mer. Det er ikke lett for folk fra vår kultur å bo sammen på ett sted, og på Forus er det 1150 mennesker fra mange nasjoner. Det skal også være skittent, forteller Airanji.

Overfor Dagbladet presiserer UDI onsdag kveld at det for øyeblikket bor rundt 800 asylsøkere på mottaket, men at kapasiteten er på 1000 personer.

- Har gjort noe mot et barn Videre kommenterer Airanji at de frykter for barnas sikkerhet. Hun henviser til politiets etterforskning av en påstått voldtekt av en 3 år gammel gutt som bor på mottaket. Hendelsen skal ha skjedd 6. januar.

- Vi har hørt at noen skal ha gjort noe mot et barn der. Derfor nekter vi å dra. Vi holder oss her i undergangen fordi det er problemer på mottaket. Her kan vi skjerme oss mot snø og kulde, sier hun.

- Er på vei Onsdag kveld opplyser Lars Petter Einarsson, informasjonsansvarlig ved Forus Akuttinkvartering, at partene har kommet til enighet.

- Det ble jobbet lenge med dialog og informasjon, men de er nå på vei til oss, og er her om et par timer. Da skal vi informere om hvordan det faktisk er her, sier Einarsson til Dagbladet.

Informasjonslederen forteller at argumentasjonen fra asylsøkerne for det meste gikk ut på at det er møkkete ved institusjonen. Noe han tilbakeviser.

- Vi hadde seinest i går et uvarslet tilsyn fra helsemyndighetene, og de var positive. Mattilsynet var her fredag og hadde ingenting å utsette. På sosiale medier spres det informasjon som ikke stemmer. Det er bra rengjøring her, og når de ankommer, vil de få et annet inntrykk, sier Einarsson.

- Sikkerhet i høysetet - Det etterforskes en påstått barnevoldtekt. Er det trygt å bo på Forus?

- Sikkerheten er selvfølgelig i høysetet. Jeg kan si at fornærmede er tilbake på mottaket, og har vært her hele veien.

- Mener dere at etterforskningen skjer på grunn av skittkasting fra beboerne?

- Nei. Vi forholder oss til fakta. Det er ingen pågrepne i saken. Det er heller ingen vitner på at noe har skjedd, og politiet har ikke kommet med pålegg eller endringer.

- Alle er redde for barna sine Direktør for UDI region vest, Sissel Mehammer, har forståelse for at gruppen ikke ville flyttes til mottaket i Stavanger.

VILLE IKKE DRA: Ved 14.30-tiden i dag oppholdt det seg mellom 30 og 40 asylsøkere i denne undergangen i Aksdal i Tysvær kommune. Foto: NTB Scanpix
VILLE IKKE DRA: Ved 14.30-tiden i dag oppholdt det seg mellom 30 og 40 asylsøkere i denne undergangen i Aksdal i Tysvær kommune. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi mener at Forus er et trygt mottak å bo på, men jeg forstår at de blir bekymret når man ser oppslagene som har vært de siste dagene. Alle er selvfølgelig bekymret for sikkerheten til barna sine.

Mehammer forteller at hun selv har vært i dialog med en representant for gruppen.

- De ville ikke dra fordi de var godt fornøyde med Tysvær, men bestemte seg til slutt for å gå på busstransporten de hadde tilbud om. Sikkerheten ved Forus er god, og vi har høy bemanning med folk på vakt døgnet rundt. Personalet er også kompetente, fortsetter regiondirektøren.

- Avsluttet avtalen - Hvorfor ble mottaket på Tysvær lagt ned?

- Akuttinkvarteringene har hele tida vært planlagt å være midlertidige. Vi holder kontinuerlig på med å bygge opp vår ordinære kapasitet, og i den sammenheng avsluttet vi avtalen i Tysvær, som gikk ut i dag.

Gruppen skal ha ankommet Forus mottak i god behold onsdag kveld.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media