Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Varhaug-drapet

Nektet å forklare seg. Politiet vil avhøre drapssiktet 17-åring på nytt

Den drapssiktede 17-åringen har nektet å forklare seg i de siste avhørene med politiet. Mandag starter etterforskningen igjen for fullt.

DREPT: Sunniva Ødegård ble bare 13 år gammel. Politiet mener de har et bilde av hva som skjedde da hun ble drept for ei uke siden. Foto: Privat
DREPT: Sunniva Ødegård ble bare 13 år gammel. Politiet mener de har et bilde av hva som skjedde da hun ble drept for ei uke siden. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JÆREN (Dagbladet): Det har i helga vært helt stille fra politiet om etterforskningen av drapet på Sunniva Ødegård (13), som ble funnet drept like ved sitt eget hjem på Varhaug i Rogaland for ei uke siden.

En 17 år gammel lokal gutt, som nekter straffskyld, sitter nå fengslet for drapet i ungdomsfengselet Bjørgvin i Bergen.

Vil ha nye avhør

Politiet forsøkte å avhøre ham både onsdag og torsdag. Onsdag ble avhørene avbrutt tidlig, og torsdag nektet han å forklare seg. I avhør har han erkjent innbrudd i Trekløveren barnehage noen timer før jenta ble funnet og at han har vært på stedet der hun ble funnet død. Han nekter imidlertid for å ha noe med drapet å gjøre. Politiet sier at det første avhøret styrket mistanken mot ham.

GLADGUTT: Venner av den siktede 17-åringen beskriver ham som en gladgutt og en person alle likte. Video: Nicolai Delebekk, foto: Lars Eivind Bones Vis mer Vis mer

- Jeg vil ikke si noe i dag om hva etterforskningen videre består av. Som sagt, skal vi prøve igjen med avhør tidlig i uka, sier etterforskningsleder Bjørn Kåre Dahl til Dagbladet søndag ettermiddag.

Etter det Dagbladet forstår, vil avhørene finne sted i Bergen på mandag eller tirsdag. Både politiet og Kripos deltar i avhørene. 17-åringens forsvarer, Tor Inge Borgersen, sier til Dagbladet at han ikke ønsker å kommentere saken.

Det er uklart hvorfor gutten ikke har forklart seg ytterligere, men forsvareren uttalte følgende til NTB på onsdag.

- Han har forståelse for at politiet har behov for fengsling i en kort periode og at etterforskningen kan sjekke ham ut av mistanken.

17-åringen ble blant annet fengslet på bakgrunn av fare for bevisforspillelse.

DNA-analyser

Samtidig venter politiet på DNA-analyser av etterforskningsmateriale. De har blant annet tatt beslag i guttens terrengsykkel, som han ble observert på flere ganger i timene før Sunniva Ødegård ble funnet drept. Svar på DNA-prøvene kan komme allerede tidlig denne uka.

Det har også foregått en omfattende kartlegging av siktede og fornærmedes bevegelser denne kvelden. Begges bevegelser vil bli helt sentrale i arbeidet med å oppklare drapssaken.

Sunniva Ødegård var på vei hjem etter besøk hos en kamerat søndag kveld i forrige uke.

- Samtale ble brutt

ROGALAND: Natt til mandag ble Sunniva (13) funnet drept rett ved huset sitt i Varhaug i Hå kommune. Tirsdag ble en 17 år gammel gutt, også fra Varhaug, siktet for drapet. Dette er saken. Video: Frank Karlsen / Lars Eivind Bones / Nicolai Delebekk / Nicolai Eriksen. Klipp/redigering: Emilie Rydning Vis mer

Basert på uttalelser fra Sunnivas 14 år gamle kjæreste, snakket de sammen i telefonen den kvelden. Klokka 22.30 skal forbindelsen ha blitt brutt.

- Nå er jeg hjemme. «Shit!» var det siste hun sa. Linja ble brutt og sønnen min forsøkte å ringe opp igjen, har kjærestens mor fortalt til Stavanger Aftenblad.

SIKTET: Den siktede 17-åringen har ikke ønsket å forklare seg i de siste avhørene. Foto: Privat
SIKTET: Den siktede 17-åringen har ikke ønsket å forklare seg i de siste avhørene. Foto: Privat Vis mer

Klokka 23.00 den samme kvelden ble Sunnivas far bekymret og gikk ut for å lete. I løpet av den neste timen påtraff han politiet, som hadde kommet til Varhaug etter meldinger om et innbrudd i Trekløveren barnehage. Alarmen hadde gått klokka 21.30, men politiet fikk melding om innbruddet først klokka 22.40.

Klokka 03.09 natt til mandag ble Sunniva funnet død på gangstien mellom gata der hun bodde og jernbanelinja som går tvers gjennom Varhaug. Funnstedet ligger bare om lag 150 meter fra huset der hun bodde.

Siktet sett på sykkel

Den siktede 17-åringen har på sin side blitt observert flere steder i byen på sykkelen sin denne kvelden. Blant annet har vitner, som har vært avhørt av politiet, sett ham syklende forbi den faste møteplassen ved Mix-kiosken i Varhaug.

Like etter klokka 22.00 skal han ha syklet forbi i normalt tempo, før han kom tilbake i motsatt retning omkring et kvarter seinere.

Han ble også sett syklende forbi Mix-kiosken rundt 23.30 den kvelden.

- Han kom i en rasende fart, sier et politivitne til Dagbladet.

Begraves fredag

Sunniva Ødegård begraves fredag i Varhaug kyrkje. Samtidig skal Hå kommune på mandag i neste uke samle bygda til et åpent arrangement utenfor rådhuset.

- Vi vil slå ring om Varhaug, både de som er rammet av tragedien og hele bygda. Det vil varme hjertet mitt og lokalbefolkningen og folk utenfra kom til dette helt åpne arrangementet, sier fungerende ordfører Mons Skrettingland til Dagbladet.

Det lille tettstedet med drøyt 3000 innbyggere har vært preget av drapet i ei hel uke. De første dagene var gatene fulle av politifolk, sperrebånd og journalister. Nå er det en døsig stillhet i gatebildet, der folk gikk søndagstur på gangstien forbi Sunniva Ødegårds minnesmerke.