Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nektet å forlate fengselet

Tjostolv Moland og Joshua French har ikke fått snakke med advokaten siden torsdag.

VILLE BLI PÅ CELLA: Joshua French (foran) og Tjostolv Moland forlater fengselet tidligere denne uka. I dag nektet de to å forlate fengselet, etter at de har blitt nektet kontakt med sin advokat. Foto: Espen Røst
VILLE BLI PÅ CELLA: Joshua French (foran) og Tjostolv Moland forlater fengselet tidligere denne uka. I dag nektet de to å forlate fengselet, etter at de har blitt nektet kontakt med sin advokat. Foto: Espen Røst Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Retten er nå satt i Kisangani. Dommeren åpnet med å spørre hvordan Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) følte seg.

- Vi er OK, svarte begge.

Dommeren konstaterer at de to ikke ønsker å uttale seg videre i saken, før vitnene Aradjabo og Kepo føres frem.

Forsvarer Andre Kibambe påpeker at begge vitneneer både vitner og sivile parter i saken. Dette har han protestert på tidligere, en protest som ikke ble tatt til følge.

Løsningen på saken blir at Aradjabo ikke høres som vitne, men som "person som sitter på viktig informasjon".

De to vitnene krever til sammen én million US dollar av nordmennene.

Tolken oversetter en stund ingenting av det som ble sagt til nordmennene, men har nå satt i gang å tolke.
 

Ville bli på cella
De to tiltalte nordmennene nektet i morges å forlate fengselet, da de ble nektet tilgang til sin advokat, Andre Kibambe. Det måtte en halvtime med diskusjon til for at forsvareren skulle få adgang til å besøke de to i fengselet.

NEKTER Å SVARE: Joshua French og Tjostolv Moland har sagt at de vil nekte å svare på spørsmål fra aktoratet og dommerne i saken. Foto: Espen Røst.
NEKTER Å SVARE: Joshua French og Tjostolv Moland har sagt at de vil nekte å svare på spørsmål fra aktoratet og dommerne i saken. Foto: Espen Røst. Vis mer

De to sier de ikke har fått snakke med advokaten i det hele tatt siden torsdag.

Moland og French var på plass i retten rundt 0945. UDs representanter i Kisangani fikk i dag tillatelse til å observere transporten, som gikk rolig for seg.

- Vi vil opprettholde talenekten vår. Det var tydelig at det kom brått på dommeren. Det ble jo full forvirring, og han svettet kraftig sist, mener Joshua French.

- De vil forsøke å få mest mulig vinning ut av dette, og forsøke å styrke sin posisjon i lokalsamfunnet. Det hindrer vi på denne måten, tror 27-åringen.

Nekter å svare
Det har vært harde fronter mellom aktoratet og de tiltaltes forsvarer i rettssalen. Både aktorer og forsvarer sparte ikke på stemmene når de hadde ordet i går. Tale ble til rop og det gikk verbalt hardt for seg i rettssalen. Moland og French valgte, med ett kaftfullt unntak, heller den totale stillhet.

- Jeg er ingen kriminell, ingen agent for noen fremmed makt, jeg er bare en vanlig, sivil nordmann som er blitt ranet. Jeg har ikke drept noen, utført noe ran eller spionert, sa 28-årige Moland et stykke ut i rettssaken.

Med unntak av bønn om å få sette seg ned, var dette alt de tiltalte sa i retten i går. Da de ble tiltalt var svaret det samme: «Ingen kommentar». De to erklærte hver for seg at de ikke aktet å besvare spørsmål fra aktoratet eller dommerne.

Tjostolv Moland fortalte torsdag Dagbladet at de to vil nekte å svare på spørsmål fra aktor forde de ikke anser at de får en rettferdig rettssak.

Viste private bilder
Moland og French sitter tiltalt for drap, drapsforsøk, væpnet ran, spionasje og kriminelt forbund.

BILDEBEVIS: De mange tilskuerne i retten reagerte sterkt på dette bildet, som viser Tjostolv Moland som tørker blod fra passasjersetet til drapsofferets bil. Foto: Espen Røst
BILDEBEVIS: De mange tilskuerne i retten reagerte sterkt på dette bildet, som viser Tjostolv Moland som tørker blod fra passasjersetet til drapsofferets bil. Foto: Espen Røst Vis mer

Blant bevisene som er blitt lagt fram fra aktoratets side, er blant annet en rekke av de tiltaltes private bilder.

Tjostolv Moland og Joshua French forholdt seg i går tause i retten, mens aktoratet blant annet framstilte dem som diamant- og kvinnejegere.

To vitner som var med på den fatale kjøreturen som endte vest for kisangani 5. mai, forteller begge at det var Tjostolv Moland som skjøt sjåføren Abedi Kasongo. Moland og French hevder begge sin uskyld, og har fortalt Dagbladet at de mener hovedvitnene står bak drapet.

HARDE FRONTER: De tiltaltes advokat, Andre Kibambe, har flere ganger hatt problemer med å få besøke sine klienter i retten. Foto: Espen Røst
HARDE FRONTER: De tiltaltes advokat, Andre Kibambe, har flere ganger hatt problemer med å få besøke sine klienter i retten. Foto: Espen Røst Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling