Trondheim kommune anmelder:

Nektet å isolere seg: Reiste til Østlandet

På to dager har Trondheim kommune anmeldt to coronasmittede personer for brudd på smittevernloven. Siste person ut nektet å oppgi nærkontaktene sine og reise hjem til Østlandet.

MYE SMITTE: Trondheim har i jula og tida før opplevd en stor økning i antall smittede. De tror dagene som kommer vil bli verre. Foto: Ole Martin Wold / NTB
MYE SMITTE: Trondheim har i jula og tida før opplevd en stor økning i antall smittede. De tror dagene som kommer vil bli verre. Foto: Ole Martin Wold / NTB Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 57 700 +454
innlagt 158 -6
døde 517 +8
påvist smittet 93 100 000+739.3K
døde 1 990 000 +15.1K
Se mer

- Det er ille at ikke folk kjenner sitt samfunnsansvar med tanke på andre mennesker som de utsetter for risiko. For noen kan viruset få fatale konsekvenser og det handler om å ivareta dem.

Det sier helse- og velferdsdirektør Helge Garåsen i Trondheim kommune til Dagbladet.

Han omtaler forholdet som «svært graverende».

- Personen testet seg i Trondheim og fikk beskjed om å være i karantene inntil prøvesvaret forelå. Da prøvesvaret var positivt fikk personen beskjed om å gå i isolasjon. Vedkommende valgte da å nekte å oppgi nærkontakter og overholdt heller ikke isolasjonsplikten og dro til Østlandet, forteller han.

- ILLE: Helse- og velferdsdirektør Helge Garåsen synes det er ille at folk ikke føler på et større samfunnsansvar og oppgir personer de kan ha smittet. Foto: Ole Martin Wold / NTB
- ILLE: Helse- og velferdsdirektør Helge Garåsen synes det er ille at folk ikke føler på et større samfunnsansvar og oppgir personer de kan ha smittet. Foto: Ole Martin Wold / NTB Vis mer

Personen som nå er anmeldt er hjemmehørende i Lillestrøm kommune, opplyser kommunen.

- Vi opplever det som alvorlig å utsette andre for smitterisiko og valgte derfor å anmelde. Det er vi som har anmeldt og så følger Lillestrøm kommune opp personen.

To anmeldelser på to dager

Dette er anmeldelse nummer to fra Trondheim kommune på bare to dager. Anmeldelsen overlevert til politiet mandag gjaldt et liknende forhold, der en coronasmittet person brøt isolasjonen og deltok i flere selskaper - vel vitende om at hen var smittet.

Trondheim kommune opplyste mandag også om ytterligere en person som nektet å gi fra seg opplysninger om sine nærkontakter. Etter en part med politiet landet imidlertid kommunen på at det ikke var grunnlag for å anmelde.

Ordfører Rita Ottervik sa tidligere tirsdag til Dagbladet at hun kjenner til flere nærliggende kommuner som har hatt liknende problemer med at folk ikke vil oppgi sine nærkontakter.

VIL IKKE OPPGI NÆRKONTAKTER: - Det er veldig alvorlig. Det sier Espen Nakstad om at to smittede personer i Trondheim nekter å oppgi hvem de har hatt som nærkontakter. Vis mer

Ottervik understreker at det ikke er noen grunn til å holde tilbake informasjon for smittesporingsteamet, og at det bare fører til ytterligere belastning for smittesporerne.

- Opplysningene er konfidensielle og det er ingen som får vite hva man opplyser om og at man har møtt den eller den, sa Ottervik.

Trøndelag politidistrikt er også klare på at de er klare til å slå ned på brudd på smittevernforskriften.

- Situasjonen har forverret seg betydelig, og vi har kanskje kommet til det punktet at vi kanskje i større grad må straffeforfølge og statuere eksempler, for at det skal ha en forebyggende og oppdragende effekt på innbyggere som ikke etterlever de påleggende som er gitt, sa politistasjonssjef Arve Nordtvedt i Trøndelag politidistrikt på møtet i formannskapet.

Venter ny rekordsmitte

Mandag ble det satt ny smitterekord i Trondheim med 64 nye tilfeller. Det siste døgnet har ytterligere 15 personer testet positivt, men kommunen mener de forholdsvis lave tallene bare gir et øyeblikksbilde.

Garåsen mener dagens tester vil by på nok en smitterekord.

- 7,5 prosent av testene vi har tatt i helga har vært positive. I snitt har vi hatt 47 positive per dag i jula, og jeg forventer faktisk ny smitterekord i Trondheim i dag, sa Garåsen da han orienterte formannskapet i kommunen om situasjonen tirsdag formiddag.

- Vi er fortsatt i en meget krevende situasjon. Det er smitte i svært mange ulike miljøer i byen, som betyr at folk flest må skjerpe seg, forteller han til Dagbladet.

KAN UTVISES: Disse bildene er tatt på Bronte Beach i Sydney første juledag - i år. Det har fått australske myndigheter til å se rødt. Video: AP / Twitter Vis mer

Smitte i rusmiljøet

Trondheim kommune har også fått smitte i byens rusmiljø der det nå er 11 personer som har testet positivt.

- Dette følges opp tett og for de fleste går nok dette veldig greit. Det er imidlertid enkelte som har litt problemer med å holde seg innendørs til enhver tid, så det er krevende når de går ut og driver med sine vanlige aktiviteter som om ingenting har skjedd. Disse følger vi spesielt opp og går også ut med informasjon til kontaktmiljøene om at det er smitte blant dem.

2. juledag ble det innført en rekke nye tiltak i Trondheim, og kommunen har tidligere opplyst til Dagbladet at om disse ikke virker, er det Oslo-tiltak som trolig står for tur.

- Vi er nå på risikonivå tre og har også innført en del tiltak fra nivå fire - som munnbind og begrenset sosial kontakt, så vi får se litt hvordan dette fungerer før vi eventuelt går til neste nivå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer