Krigen i Ukraina

Nektet å krige - døde

19 år gamle Andrei ga Putin et nei. Noen uker seinere mottok familien skrekktelefonen.

DØD: Bare måneder etter at Andrei Lazhyev (19) startet sin verneplikt, døde han på et sykehus i Sevastopol. Foto: RFE
DØD: Bare måneder etter at Andrei Lazhyev (19) startet sin verneplikt, døde han på et sykehus i Sevastopol. Foto: RFE Vis mer
Publisert

Tidligere i høst ringte Andrei Lazhyev (19) hjem til foreldrene for å fortelle at han hadde fullført sin militærtrening i Russland, og nå kom til å bli sendt til Krim sammen med andre vernepliktige.

Bare noen uker etterpå ringte han igjen for å fortelle at han var innlagt på et feltsykehus i dårlig form og med konstant kvalme.

Samtidig skal han ha fortalt at han ble presset til å signere en kontrakt om tillatelse til å sende ham i kampene i Ukraina.

I Russland kan ikke vernepliktige sendes til kamper i utlandet, med mindre de signerer en kontrakt med forsvarsdepartementet.

Over telefon skal Andrei vært tydelig på at han ikke ønsket å signere kontrakten.

Etter måneder med minimal kontakt mellom Andrei og foreldrene, tikket det inn en melding til foreldrene fra en annen pasient på et annet sykehus.

Da ringte varsellampene, ifølge Radio Free Europe (RFE), som skal ha snakket med foreldrene hans.

Ugjenkjennelig

I begynnelsen av november skal 19-åringen ha dødd på et marinesykehus i Sevastopol. Dødsårsaken er fastslått å være hevelse og blødning i hjernen, ifølge dokumenter RFE har gått gjennom.

Foreldrene forteller overfor Radio Free Europa at de mistenker at sønnen døde etter å ha vist motvilje mot å krige i Ukraina.

Få dager etter at Andrei første gangen ringte foreldrene ble han skrevet ut fra feltsykehuset, og sendt til en base i de nordlige delene av Krim.

Etter det tok det ukevis før foreldrene igjen hørte fra sønnen 23. oktober.

Denne gangen var det fra en pasient ved sykehuset i Sevastopol som angivelig delte rom med 19-åringen. Pasienten kunne opplyse om at Andrei hadde vært innlagt i et par uker og at tilstanden hans var svært dårlig.

Pasienten sendte også et bilde av Andrei til foreldrene. På bildet skal sønnen deres ha vært ugjenkjennelig, forteller foreldrene til RFE.

Over telefon forteller Andrei at han ikke visste hva som foregikk eller hvordan han hadde havnet på sykehus.

Før verneplikten skal Andrei ha veid omtrent 100 kilo, på bildet foreldrene fikk tilsendt så han ut til å veie rundt 60.

- Vi ringte umiddelbart sykehuset, men ingen ville snakke med oss, forteller far, Nikolai Lazhyev, til RFE.

Et absurd klipp av en desorientert russisk soldat går viralt på sosiale medier: - Kjent fenomen, sier ekspert. Reporter: Edward Stenlund. Video: X / Telegram Vis mer

«hjemlengsel»

Omsider får foreldrene kontakt med en psykiater som har behandlet Andrei. Han forteller at tilstanden hans skyldtes hjemlengsel.

Psykiateren avslørte derimot at han så tydelige tegn til at Andrei var blitt slått, skal Nikolai ha fortalt.

Først en stund etter sønnens død fikk de tilsendt et dokument hvor dødsårsaken var fastslått å være hevelse i hjernen og blødning. Dokumentet sa også at hevelsen skal ha vært oppdaget en måned før dødsfallet.

Foreldrene forteller at de ikke har fått noe informasjon fra verken sykehuset eller det russiske militæret. Det til tross for at Nikolai selv har bakgrunn fra militæret.

Han er sikker på at sønnen har dødd etter å ha blitt forsøkt tvunget til å skrive under på kontrakten som ville sende han til Ukraina.

- Jeg er redd det er sånn det blir. Min mistanke styrkes av at ingen forklarer noe. Ingen forteller sannheten.