Nektet å la seg sjekke

Morgenflyet til Trondheim måtte evakueres etter at en Norwegian-pilot nektet å gå gjennom sikkerhetskontrollen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Piloten unndro seg sikkerhetskontroll klokka 06.45 i morges før han skulle fly Norwegians rute DY 742 fra Gardermoen til Værnes klokka 07.20. Det ble gjort forsøk på å få ham gjennom kontrollen, men piloten gikk utenom og satte seg bak spakene i passasjerflyet.

- De samme regler gjelder for piloter som for passasjerer. Han var ikke klarert, så vi kunne ikke la flyet gå, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn til Dagbladet.no.

Ikke forglemmelse

Når personer kommer om bord i fly uten å ha gått gjennom sikkerhetskontrollen, må hele flyet tømmes. Dette gjøres fordi vedkommende kan ha vært i kontakt med andre inne i flyet.

- Vi veit ikke hvorfor han unndro seg kontroll, men dette var ikke noen forglemmelse. Piloten gjorde det med vitende og vilje. Vi har video av episoden, sier Kobro.

Politiet ble varslet om opptrinnet, men behøvde ikke gripe inn. Det er uklart hva som er årsaken til at piloten nektet å gå gjennom sikkerhetskontrollen, men siden vedkommende ikke er i politiets varetekt, er det ingenting som tyder på at han planla noe kriminelt.

- Vi har sperret adgangskortet hans. Nå blir dette en personalsak for Norwegian. I tillegg vil Luftfartstilsynet se på saken. Dette er et klart brudd på både EU-reglene og våre sikkerhetsbestemmelser.

Helt unødvendig

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Passasjerene ble flyttet til et annet fly, og måtte i tillegg gå gjennom sikkerhetskontrollen igjen.

- Dette viser at sikkerhetsrutinene våre fungerer. Men det er kjedelig at passasjerene blir skadelidende og må oppleve en slik situasjon. Det burde være helt unødvendig, sier Kobro til Dagbladet.no.

Flyselskapet Norwegian bekrefter også overfor Dagbladet.no at det var en av deres egne piloter som ikke ble sikkerhetskontrollert etter forskriftene i morges.

- En av våre piloter ble ikke kontrollert skikkelig i sikkerhetskontrollen på Gardermoen. Det er svært beklagelig at han ikke ble sjekket, eller ikke lot seg sjekke, sier mediekontakt Anne Grete Ellingsen.

Beklager

Ellingsen er enig i at det høres merkelig ut at en erfaren pilot skal ha unndratt seg sikkerhetskontrollen, eller ikke forstått at han ikke har gått gjennom kontrollen på vanlig måte. Men flyselskapet ønsker ikke gå inn på detaljene før de vet nøyaktig hva som har skjedd i sikkerhetskontrollen.

- Vi beklager overfor passasjerene at de ble forsinket på grunn av dette. Det er svært beklagelig, og vi ser svært alvorlig på hendelsen, sier Ellingsen.

Dersom Norwegian konkluderer med at piloten bevisst har unndratt å sikkerhetskontrollere seg på vanlig måte, kan han vente seg en kraftig reaksjon fra flyselskapet.