Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nektet å møte Amnesty

Irans ambassadør i Norge ville ikke møte Petter Eide for å diskutere dødsdommen mot «Leyla M».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eide skulle blant annet overlevere mange tusen underskrifter i protest mot den varslede piskingen og hengingen av den utviklingshemmede iranske 19-åringen Leyla M. Henrettelsen skal være nær forestående.

Den nå 19 år gamle kvinnen «Leyla M» ble som 18-åring dømt til døden for å ha drevet bordell, seksuell omgang med familiemedlemmer og å føde barn utenfor ekteskapet.

Flere tester har konkludert med at kvinnen har en mental alder på åtte år. Hun har ikke blitt undersøkt av rettsmedisinere, og ble dødsdømt uten at hennes mentale tilstand eller bakgrunn ble tillagt vekt.

Eide ga opp

Møtet med Eide skulle ha funnet sted sted i Irans ambassade i Oslo klokka 11. En halvtime - og mange telefonsamtaler - senere ga Eide opp å få ambassadøren i tale.

- Vi fikk tilbud om at politiet kunne komme inn og overlevere underskriftene på våre vegne. Men vi kan selvsagt ikke godta å bruke politiet som bud i en slik situasjon, sier Eide, som betegner ambassadens oppførsel som tøysete.

Han vil nå ta saken opp med norsk UD.

Ønsket ikke presse

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

En av grunnene til at ambassaden ikke ville åpne døren for Petter Eide var at det var flere pressefolk utenfor. Men selv om de ti pressefolkene flyttet seg helt ned på Drammensveien, nektet ambassaden å åpne døren for Eide.

- Et slikt avtalebrudd har jeg ikke opplevd før. Det stiller ambassaden i et underlig lys og viser at Leyla-saken er svært belastende for Iran. Denne saken er noe av det styggeste vi har sett, og den opprører folk, sier Eide som mener det vitner om en enestående og iskald brutalitet når en ung, utviklingshemmet jente med en mental alder på åtte år skal piskes og henrettes ved henging.

Amnesty Norge har mottatt over 10.000 underskrifter på to dager i protest mot Leyla-saken.

- Mitt enkle spørsmål til ambassadøren er: «Kan det virkelig være sant at dere skal piske og henge en jente på 19 år?», sier Eide til NTB.

Dessverre fikk han ikke anledning til å stille spørsmålet til ambassadøren.

- De stilte for mange betingelser til at vi ønsket å levere underskriftene, sier Eide, som berømmer det norske folk for at de i en travel juletid har omtanke for skjebnen til en 19 år gammel jente i Iran.

Fredelig demonstrasjon

Et hundretall mennesker - norske og iranere - hadde møtt opp utenfor Irans ambassade mandag formiddag for å protestere mot dødsdommen. Med seg hadde de plakater med teksten: «Stopp henrettelsen av Leyla».

Demonstrasjonen var svært fredelig, og demonstrantene flyttet seg umiddelbart til den andre siden av gaten da politiet ba om det.

- Norge må vise politisk og økonomisk press overfor prestestyret i Iran, sier den iransk-norske legen og forskeren Mahmood Amiry-Moghaddam til NTB.

Han kom selv til Norge som kvoteflyktning i 1985 og var en av dem som gjorde Norge oppmerksom på Leyla M-saken i Iran.

Irans ambassade var godt forberedt på den varslede demonstrasjonen. På døren til ambassaden hang plakater med følgende tekst:

«Kjære besøkende. Som følge av uforventet aktivitet og forstyrrelser utenfor våre kontorer er ambassaden stengt i dag, mandag 20.12.2004. Vi kan dessverre ikke garantere sikkerheten til de besøkende i dag».

Amnesty International Norge overleverte protestunderskriftene med bud til Irans ambassade mandag ettermiddag. Samtidig sendte de et brev til det norske Utenriksdepartementet der de orienterer om den iranske ambassadens avtalebrudd.

(©NTB)

Lederen i Amnesty International, Petter Eide, fotografert utenfor den den iranske ambassaden i Drammensveien i Oslo mandag morgen. Eide hadde avtale med ambassadøren, men slapp likevel ikke inn.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media