Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nektet å samarbeide - Kystvakten kuttet trålen

Pirattråleren "Joana" blir slept fra Smutthullet til Vadsø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Kystvakten satte hardt mot hardt da kapteinen på pirattråleren "Joana" fortsatt blånektet å samarbeide etter fire timer. Klokka 21.40 var trålen kuttet og slep lagt ombord fra KV "Svalbard".

- Slepet mot norsk arrest i Vadsø skal ha startet nå, og det kan ta opptil to døgn hvis kapteinen fortsatt nekter å samarbeide, sier politimester Håkon Skulstad i Østfinnmark politidistrikt til Dagbladet.no ved 23-tiden.

For tråleren skal bort fra fiskefeltene i Smutthullet og  til kai i Vadsø enten kapteinen vil eller ikke. Politimester  Skulstad  leder aksjonen mot tråleren, som blir en prøvesak for norsk myndigheter.

- Kapteinen på "Joana" fikk beskjed fra kystvaktfartøyet "Svalbard" klokka 17.30 om at tråleren er oppbrakt og at den skal til kai i Vadsø snarest mulig. Han har hele tiden nektet å samarbeide etter beskjed fra sine oppdragsgivere. Vi er ennå ikke sikre på hvem det er, sier Skulstad.

Spansk kaptein - 33 ombord

Politimesteren har fått beskjed fra kystvaktmannskapene om at det er 33 mann ombord i tråleren. Mange av dem er portugisere - kapteinen er spansk.

De to kystvaktfartøyene "Svalbard" og "Senja" har hatt mange inspektører ombord siden de første ble heist ned fra helikopter klokka 02.50 sist natt. Hvert av kystvaktskipene har ett helikopter på dekk.  Kystvaktledelsen har hatt flere enn to mann ombord under hele aksjonen for å unngå en reprise av aksjonen mot den russiske tråleren "Elektron" i fjor. Da ble de to norske inspektørene ombord "kidnappet" med rømlingen og tatt med til Murmansk.

- Det har ikke vært slik dramatikk, og situasjonen er under kontroll, sier politimester Håkon Skulstad. 

 MIDT I LYSE NATTA, KLOKKA 02.50  bordet mannskaper fra Kystvakten tråelren "Joana" i Smutthullet i Barentshavet. Foto: Scanpix/Kystvakten.
MIDT I LYSE NATTA, KLOKKA 02.50 bordet mannskaper fra Kystvakten tråelren "Joana" i Smutthullet i Barentshavet. Foto: Scanpix/Kystvakten. Vis mer

Det er ingen selvfølge at norske lover gjelder i denne delen av Barentshavet, men norske myndigheter vil statuere et eksempel med tilfellet "Joanna".

Jusprofessor Carl Augst Fleischer ser ingen folkerettslige problemer med den norske aksjonen i Smutthullet, i følge NRK Kveldsnytt.

- Dette er en pirattråler av verste sort, sier kystvaktsjef  Steve Olsen til TV 2.

Minst to identiteter

Politimester Håkon Skulstad har under hele prosessen mot "Joanna" konferert med sin næmeste overordnede, statsadvokaten i Troms og Finnmark.

Pr. definisjon er den oppbrakte tråleren statsløs fordi den har operert under minst to identiteter - selv om den verken bruker flagg eller godkjent ID-merke på skutesida. Nå hevder kapteinen at tråleren hører hjemme i den vestafrikanske øystaten Sao Tome. Tidligere har samme tråler vært oppbrakt uten fiskelisens i andre internasjonale farvann - da som "Lootus" fra Estland.

- Fartøyer om opptrer under flere flagg, er statsløse etter FNs Havrettskonvensjon av 1992. Den norske saltvannsfiskeloven fikk i 2001 en passus om at norsk lov skal gjelde for statsløse trålere uten nødvendige fisketillatelsen. Det er denne lovanvendelsen vi bruker, og jeg kjenner ikke til at den er brukt tidligere, sier politimester Skulstad til Dagbladet.no.

-Aksepterer andre land en slik norsk lovanvendelse?

image: Nektet å samarbeide - Kystvakten kuttet trålen

- I farten vet jeg at USA støtter en slik fortolkning, sier politimesteren.