GRENSA SERBIA/UNGARN:   Hundrevis av flyktninger, for det meste fra Syria er på vei nordover gjennom Serbia mot Ungarn. Dette bildet ble tatt i slutten av august da Dagbladet besøkte grenseområdet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
GRENSA SERBIA/UNGARN: Hundrevis av flyktninger, for det meste fra Syria er på vei nordover gjennom Serbia mot Ungarn. Dette bildet ble tatt i slutten av august da Dagbladet besøkte grenseområdet. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Nektet å selge piggtråd til Ungarns flyktning-gjerde

Tysk selskap blir hyllet for avgjørelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ungarns behandling av flyktningene som har strømmet til og gjennom landet de siste ukene, har vært gjenstand for mye kritikk.

Det har også deres avgjørelse om å bygge et 175 kilometer langt piggtråd-gjerde mot Serbia for å stenge flyktningene ute fra Ungarn. Gjerdet har på mange måte blitt et av mange symboler på flytkningekrisa som utspiller seg.

- De misbruker piggtråden Et Berlin-basert piggtråd-bedrift har denne uka fått mye skryt for å ikke bidra til å gjøre det nevnte flyktninggjerdet i Ungarn enda mer fiendtlig.

Selskapet Mutanox ble da byggingen av Ungarns piggtråd-gjerde begynte, forespurt om de kunne levere piggtråd til den ungarske regjeringa for å ferdigstille gjerdet. En halv million euro, om lag 4,8 millioner norske kroner, ble lagt på bordet.

Det sa eierne blankt nei til.

- Ungarn misbruker piggtråden. Orban (Viktor orban, Ungarns statsminister journ. anm.) nekter ikke for at mennesker kan bli skadet eller til og med dø av det, sier Talat Deger, en av to eiere av Mutanox til den tyske utgaven av Huffingtonpost.com

For det var ikke vanlig piggtråd Ungarn ville kjøpe, men såkalt «razor wire», en type piggtråd som er barberblad-lignende.

- Skal forhindre innbrudd Selskapet Mutanox produserer denne spesielle tråden for å forhindre innbrudd og tyveri, legger Deger til.

- Men flyktningene er alt annet enn kriminelle. De er harmløse mennesker som flykter for livet, sier eieren, og forteller videre at de ansatte i firmaet synes avgjørelsen om å ikke selge piggtråd til ungarske myndigheteren var god.

Firmaet har fått mye skryt i Tyskland for sitt standpunkt.

- Men det har også kommet aggressive fornærmelser i flere e-poster som kaller oss for «Nazi'er» og venstrevridde svin, sier Deger, og legger til at det bryr han seg ikke om.

I slutten av august besøkte Dagbladet grenseområdet mellom Serbia og Ungarn, hvor gjerdet er satt opp. Flyktningene Dagbladet møtte, ba Norge legge press på Ungarn for å få vekk gjerdet.