Nektet å snakke med de sakkyndige

De konkluderer med at Julio Kopseng (38) har gjennomgående psykopatiske trekk.

PÅ TILTALEBENKEN:  Julio Kopseng (38) er tiltalt for å ha forgrepet seg på ni kvinner. Her fra 2010, da han var aktuell i TV 2s «Norske talenter». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PÅ TILTALEBENKEN: Julio Kopseng (38) er tiltalt for å ha forgrepet seg på ni kvinner. Her fra 2010, da han var aktuell i TV 2s «Norske talenter». Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - De mange nye punktene han er tiltalt for, har likhetstrekk med tilfellene i forrige runde. Det styrker vår konklusjon, sier psykiater Rita Lyngved til Dagbladet.

Sammen med psykologspesialist Arne Mathisen Guldvog er hun rettsmedisinsk sakkyndig i den omfattende voldtektssaken mot danser Julio Kopseng (38). Oslo-mannen er tiltalt for å ha forgrepet seg på ni kvinner, og er fra før dømt for å ha voldtatt elleve.

Veldig lik De to var også sakkyndige i forrige rettssak, da han ble dømt til 15 års forvaring, en dom han har anket. Den gang bygde de sin konklusjon på én samtale med danseren - men denne gangen har han avvist å snakke med dem i det hele tatt.

- Derfor likner konklusjonen svært mye på den forrige, sier Lyngved.

HAR VURDERT KOPSENG: Psykologspesialist Arne Mathisen Guldvog og psykiater Rita Lyngved har vurdert Kopsengs psyke for retten. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
HAR VURDERT KOPSENG: Psykologspesialist Arne Mathisen Guldvog og psykiater Rita Lyngved har vurdert Kopsengs psyke for retten. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

Hun og Guldvog kommer til at Kopseng scorer høyt på kriteriene for gjennomgående psykopatiske trekk, og at han oppfyller kriteriene for såkalt dyssosial personlighetsforstyrrelse. Begge kjennetegnes bl.a. av mangel på empati og manglende evne til å føle skyld.

- Han viser en kald likegyldighet for andres følelser, slo de to sakkyndige fast i retten. De mener videre at det er en stor fare for at han begår nye overgrep.

Kopseng ble første gang dømt for voldtekt i 2013. Under lagmannsrettens behandling av saken avviste han å samarbeide med de rettsoppnevnte sakkyndige, og engasjerte isteden sin egen. Men også denne psykiateren kom til en liknende konklusjon som Guldvog og Lyngved.

- Hevn Kopseng har hele tida nektet for å ha voldtatt noen. Isteden mener han at de fornærmede kvinnene må ha «rottet seg sammen» og levert falske anmeldelser mot ham. Motivet skal bl.a. ha vært hevn - for at han ikke gjengjeldte deres følelser for ham, og for at han ikke hjalp dem med modellkarrieren.

VIL HA HAM DØMT: F.v. politiadvokat Andreas Strand, bistandsadvokat Trine Rjukan og statsadvokat Irlin Irgens ønsker alle at Kopseng dømmes for de ni overgrepene han er tiltalt for. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VIL HA HAM DØMT: F.v. politiadvokat Andreas Strand, bistandsadvokat Trine Rjukan og statsadvokat Irlin Irgens ønsker alle at Kopseng dømmes for de ni overgrepene han er tiltalt for. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

De sakkyndige mener at denne oppfatningen av at han er offeret i sakskomplekset, ikke de fornærmede, med stor sannsynlighet vil føre til at forsøk på å behandle ham med terapi vil ende i fiasko.

- Behandling er ganske nytteløst, sa Guldvog i retten.

Denne holdningen la Oslo tingrett til grunn da de i februar dømte Kopseng til forvaring, som bare idømmes personer med stor gjentakelsesfare. Aktoratet vil ventelig nedlegge påstand om forvaring også denne gangen.

FORSVARET: Djordje Borojevic (t.v.) og Johnny Veum forsvarer Kopseng i retten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORSVARET: Djordje Borojevic (t.v.) og Johnny Veum forsvarer Kopseng i retten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Guldvog og Lyngved finner ingen tegn til at Kopseng er psykotisk, og erklærer ham derfor strafferettslig tilregnelig.

Vil ikke snakke Flere av de fornærmede kvinnene var til stede i retten i dag. Kopseng selv satt pent antrukket ved siden av sine forsvarere, og åpnet bare munnen én gang - for å avvise en forespørsel fra aktor Andreas Strand. Han har bestemt seg for ikke å forklare seg for retten, av mistillit til politi og påtalmakt - en holdning han også har overfor de sakkyndige.

- Han har valgt ikke å snakke med dem fordi han ikke har tillit til at de er uhildet og objektive, opplyser danserens forsvarer Johnny Veum til Dagbladet.

Bistandsadvokat Trine Rjukan representerer seks av de fornærmede kvinnene. Hun sier de sakkyndiges konklusjon er helt i samsvar med hva klientene opplever.

- Han er manipulativ, beregnende og viser en total mangel på empati. Dessuten har det vist seg at gjentakelsesfaren er stor, sier Rjukan til Dagbladet.

- Hans evne til total ansvarsfraskrivelse viser seg også i hvordan han etter voldtektene har latt som ingenting. Det har bidratt til å gi de fornærmede skyldfølelse, sier hun.

Hovedforhandlingen startet 27. oktober. Med de sakkyndiges uttalelse er bevisførselen over, og bare prosedyrene gjenstår.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram