JANNE KRISTIANSEN
JANNE KRISTIANSENVis mer

Nektet å snakke med pressen

Norges mest omtalte kvinne rygget vekk fra reporterne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOSS / OSLO (Dagbladet): Tidligere PST-sjef Janne Kristiansen er Norges mest omtalte kvinne i dag, etter at hun gikk av som PST-sjef med umiddelbar virkning i går kveld.

Kristiansen etterforskes nå for mulige brudd på taushetsplikten, etter at hun forsnakket seg i en stortingshøring i går og avslørte at Norge har agenter i Pakistan.

Rygget vekk Utenfor Kristiansens leilighet i Moss hadde pressefolk samlet seg i ettermiddag for å få en kommentar fra den avgåtte PST-sjefen, som ikke har uttalt seg til mediene etter gårsdagens avgang.

Det ønsket hun tydeligvis ikke i ettermiddag heller. Da Kristiansen kom kjørende mot huset sitt, stoppet hun på avstand, rygget og kjørte avgårde.

Justisminister Grete Faremo (Ap) sa på en pressekonferanse tidligere i dag at det foreløpig ikke er konstatert noe lovbrudd, men at den tidligere PST-sjefen røpet høyt gradert informasjon i Stortinget onsdag.

- Jeg har tatt hennes ønske til etterretning og akseptert avtredelsen, sa justisministeren på pressekonferansen.

- Stor respekt Hun presiserte at Kristiansen selv valgte å fratre stillingen.

- Jeg ønsker å si at jeg har stor respekt for den situasjonen både hun og tjenesten var - og er i. Det var likevel viktig at dette fikk en rask konklusjon, sa justisministeren videre.

Utenriksdepartementet har i dag vært i møte med Pakistans ambassadør Ishtiaq H. Andrabi. I møtet kom det fram at verken norske personer eller interesser er truet eller skadet på bakgrunn av gårsdagens avsløringer, ifølge Kjetil Elsebutangen, pressetalsmann i UD.

- Når det gjelder det bilaterale forholdet mellom Norge og Pakistan, så er det godt, og gårsdagens uttalelser endrer ikke på dette. Det er ingen uavklarte forhold mellom Norge og Pakistan som følge av dette, og møtet forløp i en vennlig tone, sier han til Dagbladet.

Sterke følelser Nettavisen skriver at Kristiansen vil få en halv årslønn i sluttpakke dersom hun ikke får lønn fra en annen statsstilling i denne perioden. I tillegg viser avtalen at hun har krav på å bli tilbudt annet passende arbeid i justissektoren i Oslo-området.

I dag tidlig var det et allmøte i sikkerhetstjenesten etter PST-sjefens plutselige avgang. Her fikk hun mange varme hilsener fra de ansatte.

- Jeg var blant dem som ga henne en klem, sier tillitsvalgt for de politiansatte i PST Lasse Roen til NRK.

Han forteller at de ansatte har satt pris på mange gode sider ved den tidligere sjefen, som har vært i hardt vær i den senere tid, særlig etter 22. juli.

- Janne Kristiansen hadde mange gode menneskelige egenskaper. Det var mange av de ansatte som reagerte med sterke følelser på avgangen, sier Roen.