Nektet å spille for tulle-samer

Kiwi-grønne samekofter fikk bandet Adjagas til å avlyse spillejobben for de butikkansatte.

JUKSE-SAMER: Kiwis koftestunt vekker sterke reaksjoner. Foto: Ryan Johnson
JUKSE-SAMER: Kiwis koftestunt vekker sterke reaksjoner. Foto: Ryan JohnsonVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Nordlys / Dagbladet): Butikk-kjeden Kiwi kledde opp sine ansatte i Kiwi-grønne samekofter, og festet i Tromsø. Reaksjonene er kraftige.

- Jeg ble totalt sjokkert og satt ut; dette kan ikke være sant, var det første jeg tenkte. Vi forsto jo med det samme at dette kom til å være vårt publikum senere på kvelden, og beslutningen om å trekke oss fra spillejobben ble tatt der og da.

- Dette går i mot alt vi står for og tror på, sier Sara Marielle Gaup, vokalist i gruppen Adjagas til NRK Sámi Radio.

Trakk seg Den kritikerroste samiske gruppa Adjagas var hyret inn for å spille for Kiwi-ansatte fra hele landet under matvarekjedens årsfest i Tromsø, men trakk seg umiddelbart fra spillejobben da de så tulle-koftene i den velkjente grønne Kiwi-fargen.

- Vi tar dette som ett hån mot oss personlig, men også ett hån mot hele det samiske folk. Vi føler oss rett og slett lurt, og er meget skuffet over Kiwi-kjedens manglende innsikt, sier Gaup.

Sendte SMS - Det er som å pisse på et samisk symbol, sier Ande Somby, jussprofessor ved Universitetet i Tromsø til iTromso.

NRK Sámi Radio har også prøvd å komme i kontakt med ledelsen i Kiwi-kjeden, og har lyktes å få følgende SMS som svar:

«Hei! Har ingen kommentar utover å beklage hvis vi har støtet noen. Det var på ingen måte meningen. Mvh Per Erik Burud»

- MOT ALT VI TROR PÅ: Joikerne Sara Marielle Gaup og Lawra Somby i gruppa Adjagas ble så provoserte over Kiwi-koftene at de avlyste spillejobben. 
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX .
- MOT ALT VI TROR PÅ: Joikerne Sara Marielle Gaup og Lawra Somby i gruppa Adjagas ble så provoserte over Kiwi-koftene at de avlyste spillejobben. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX . Vis mer