Nektet å sponse Märtha

Orklas daværende konsernsjef Jens P. Heyerdahl nektet å sponse prinsesse Märtha Louises satsing på toppidrett. Årsaken var at prinsessen ikke ville innfri et utvetydig krav: Hun måtte slutte å røyke!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet får fra flere kilder bekreftet at Jens P. Heyerdahl sto i spissen for ei gruppe som ville sponse prinsesse Märtha Louise i forbindelse med hennes satsing mot OL i Sydney i 2000.

Prinsesse Märtha Louise ble tilbudt millioner i sponsorpenger for å slutte å røyke.

Jens P. Heyerdahl var ifølge Dagbladets kilder villig til å sponse prinsessen, sammen med finansmennene Stein Erik Hagen, Petter Sundt og Morten Bergesen. Avtalen mellom Heyerdahl og prinsessen gikk i vasken da Heyerdahl, som den eneste av finansmennene, stilte krav om at prinsessen måtte slutte å røyke. Heyerdahl har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Æresmedlem

Jens P. Heyerdahl har vært en sentral figur i norsk næringsliv i over 20 år, og er Orklas sjuende far i huset. Finanstoppen gir svært sjelden intervjuer. Bare få personer er kjent med at han sa nei til å sponse prinsessen på grunn av at hun røykte.

Jens P. Heyerdahl mente at det ikke var mulig å kombinere toppidrett med røyking. I tillegg var han opptatt av symboleffekten av at prinsessen, som en rollemodell, røykte.

Heyerdahl er lidenskapelig opptatt av hester og er en sterk motstander av tobakksbruk. Han var tidligere konkurranserytter på høyt nivå, og representerte Oslo Ryttersportsklubb.

Han er også en av investorene som tapte penger i konkursen på Bygdøy kongsgård, der Märtha Louise var med i planleggingen av et hestesenter.

Sammen med Christian Ringnes, Wibecke Nagell-Erichsen og Kristin G. Andresen har Heyerdahl kommet til enighet med Bygdøy kongsgård/Slottet. Heyerdahl har tapt penger på investeringen, og har som investor i lang tid vært i pengekrangel med Bygdøy kongsgård/Slottet.

Kontroversiell avtale

Det har ikke lyktes Dagbladet å finne ut hvor mange millioner Heyerdahl var villig til å betale for at prinsessen skulle få de beste mulighetene til å hevde seg i sprangridning under OL i Sydney. Forhandlingene mellom Heyerdahl og prinsessen foregikk på slutten av 1990-tallet.

Det ble stor debatt etter at det ble kjent at finansmennene Stein Erik Hagen, Petter Sundt og Morten Bergesen i 1998 kjøpte hesten Hairos til 8,5 millioner kroner - for at prinsessen skulle få disponere den. Den kontroversielle hesteavtalen ble forlenget året etter, men da hadde Bergesen trukket seg ut. Sundt og Rimi-Hagen sa seg villige til å betale hesteleie og trener slik at prinsessen kunne satse mot Sydney-OL.

Prinsesse Märtha Louise klarte ikke å kvalifisere seg til OL som rytter, men hun deltok som eier og massør til ekvipasjen Lenaro.

- Viktig signal

Hesten ble ridd av hennes daværende kjæreste Bruce Goodin fra New Zealand. Bruce Goodin var sammen med Märtha Louise før prinsessen ble forelsket i forfatteren Ari Behn vinteren 2001/2002. De to sprangrytterne skulle være sentrale i oppbyggingen av hestesenteret på Bygdøy.

Kreftforeningen mener det er bra at Heyerdahl satte vilkår for å sponse prinsessen.

- Idrettsutøvere er rollemodeller, og det er svært bra at folk og bedrifter setter vilkår for å gi sponsormidler, sier informasjonssjef Tove Kolset i Kreftforeningen til Dagbladet.

Foreningens høye beskytter er prinsesse Märtha Louises mor, dronning Sonja.

- Det er flott at dronningen og prinsessen har sluttet å røyke. Vi synes at kongen må slutte å røyke på idrettsarrangementer, sier Kolset.

Slottet bekrefter

Slottet bekrefter overfor Dagbladet at røyking var et tema i samtalene med Jens P. Heyerdahl.

- Dette var et moment som var oppe i samtalene med Orkla. Vi har ikke kjennskap til hva som var årsaken til at Orkla valgte å ikke inngå avtale med prinsessen, sier informasjonsrådgiver Sven Gj. Gjeruldsen ved Slottet.

OFRET MILLIONGAVE: Prinsesse Märtha i aksjon på hesteryggen. Finansmennene Stein Erik Hagen, Petter Sundt og Morten Bergesen kjøpte i 1998 en hest til 8,5 millioner kroner.