Nektet å ta skjegget: Fikk sparken

Over 100 sikkerhetsvakter fikk sparken eller ble nedgradert etter at de nektet å ta skjegget av religiøse grunner.

SKJEGGET ER HELLIG: Sikhiske regler forhindrer menn fra å barbere skjegget. Foto: AB/ABACA Press
SKJEGGET ER HELLIG: Sikhiske regler forhindrer menn fra å barbere skjegget. Foto: AB/ABACA Press Vis mer
Publisert

Over 100 kanadiske sikher har blitt sparket eller nedgradert i jobben som sikkerhetsvakt etter at de nektet å barbere skjegget.

Bakgrunnen er at lokale regler i Toronto slår fast at man må bruke såkalte N95-masker i jobben som sikkerhetsvakt for å redusere coronasmitte. Denne masken er ikke tilpasset personer med skjegg.

Ifølge en pressemelding fra administrasjonen i Toronto er disse reglene gjeldende fordi risikoen for smitte ennå er til stedet ved krisesentrene der sikkerhetsvaktene jobber.

Problemet er at det strider mot sikhers religiøse regel om å la ansiktshåret gro.

En av sikkerhetsvaktene som har blitt rammet av de strenge coronareglene er Birkawal Singh Anand. Han opplever kravene som svært ydmykende.

- Om du spør meg om å ta skjegget, er det samme som om jeg skulle skrelle av deler av huden, sier Anand til The Guardian.

«Fullstendig urimelig»

Anand er ikke alene om å reagere på oppsigelsesgrunnen.

Han får også støtte fra The World Sikh Organization, en ideell organisasjon som jobber for å beskytte sikhers rettigheter og interesser.

De kaller tiltakene fra de lokale myndighetene «fullstendig urimelige».

- Sikkerhetsvakter som jobbet da smittetallene var på sitt høyeste, brukte medisinske masker, men trengte ikke å barbere skjegget. De nye reglene har blitt innført på et tidspunkt der besøkende til ulike byområder ikke er nødt til å bruke maske i det hele tatt, skriver organisasjonen i en pressemelding.

KRITISK: Torontos ordfører John Tory mener at arbeidsgivere ikke kan sparke ansatte basert på religiøs tilhørighet. Foto: The Canadian Press/Cole Burston
KRITISK: Torontos ordfører John Tory mener at arbeidsgivere ikke kan sparke ansatte basert på religiøs tilhørighet. Foto: The Canadian Press/Cole Burston Vis mer

- Må reverseres

Torontos ordfører John Tory reagerte også på oppsigelsene da han ble gjort oppmerksom på dem.

- Ingen lokale regler tillater arbeidsgivere å sparke ansatte basert på deres religiøse tilhørighet, sier Tory.

Torontos administrasjon og sikkerhetsvaktenes selskap bærer begge et ansvar for oppsigelsene og nedgraderingene som er blitt gjort. Ordføreren er tydelig på at oppsigelsene må reverseres.

- Byadministrasjonen har bedt disse selskapene om å imøtekomme de ansattes forespørsler om religiøse unntak, og de bør umiddelbart bli tilbudt jobben tilbake.

ET PROBLEM: Ordfører i Toronto, John Tory, sier at byen har et våpenproblem. Uttalelsen kommer etter at flere ble skutt og såret under en masseskyting i Toronto. Video: CNN Vis mer

Snudde etter kritikk

Etter at kritikken haglet fra flere hold, kunngjorde lokale myndighetspersoner at de ville tillate å bruke masker som er designet slik at man kan ha skjegg under, ifølge lokalavisa Toronto Sun.

I tillegg har de etterkommet ordførerens krav om at de som har blitt sparket, skal få tilbud om å komme tilbake i jobb.

- Så langt har vi innvilget sju søknader om unntak fra reglene på grunn av religiøse behov. Vi forventer at selskapene trekker samme konklusjon dersom de skulle motta flere søknader den nærmeste tiden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer