Nektet å utbetale lønn til Tore Tønne

Direktør Kari E. Breirem (55) i BA-HR nektet å betale ut 1,5 millioner kroner til Tore Tønne. Kort tid etter ble hun suspendert fra jobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

8. oktober ble Breirem presentert for den meget spesielle fakturaen fra Tore Tønne. Fakturaens påskrift var «A.kto. delutbetaling av suksesshonorar i forb. m. kjøp av Kværner» - summen var på 1,5 millioner kroner pluss moms.

Dette var en utbetaling direktøren ikke ville gå god for uten videre.

24. oktober purrer advokat Øyvind Eriksen. «Er 1,5 mill betalt til Tønne? Han maser!» skriver advokaten i en e-post. Men Breirem stilte spørsmål ved hele transaksjonen og lurte på hvorfor advokatfirmaet skulle utbetale millionsummen. I en politiforklaring til Økokrim spør hun om «hvorfor i all verden den (fakturaen red.anm.) skulle utbetales av BA-HR?».

Ifølge Breirems forklaring skal advokat Øyvind Eriksen ha forklart situasjonen med at «man ønsket å skjule Tønnes rolle relatert til Aker RGI og overtakelsen av Kværner».

I forklaringen heter det videre:

«Jeg reagerte sterkt på dette, også som jurist, og vurderte det langt på vei som et mulig straffbart forhold, jf. både brudd på regnskapsloven og som dokumentfalsk.»

Konflikt

Kari Breirem ble direktør hos BA-HR for fire år siden. Med bakgrunn fra departement, kommune, SND og etterbruksfondet for OL-anleggene har hun vært vant til å administrere store budsjetter.

Hun har også fått mye av æren for BA-HRs suksess de siste åra, men på vårparten skar samarbeidet seg med daglig leder Bjørn Gabriel Reed.

 • 4. juli hadde Reed gitt Breirem beskjed om å «kvitte seg med daukjøttet» i administrasjonen.
 • 11. oktober i høst var det full skjæring. Reed hevdet at hun ikke hadde peiling på tall eller regnskap, at tingene gikk for sakte og at han snakket bedre med økonomiansvarlig. Breirem ble ikke invitert til selskapsmøtet på Losby gård, der Reed avsatte henne i «full offentlighet» ved at hun ble fratatt ansvar for økonomi, personal og IKT.
 • 13. november ba derfor Breirem om en samtale med styreleder Rolf Johan Ringdal der hun ga uttrykk for at Reed var «ute etter henne».

  «Graverende»


  I slutten av Ringdals referat fra samtalen vises det til at Breirem «sitter inne med informasjon om BA-HR av meget graverende karakter». Det vises til følgende formulering i en e-post 15. november fra Breirem: «Det jeg forsøkte å formidle var at jeg sitter inne med opplysninger som slik jeg ser det har ført til forverring i situasjonen da jeg ga uttrykk for undring over en faktura fra Tore Tønne.»

  Breirem mener det er en sammenheng mellom hennes reaksjon på denne fakturaen og det faktum at hun noen dager seinere ble suspendert.

  Kastet ut


  Etter flere samtaler om saken konkluderte styreformann Ringdal 18. november med at det burde være mulig å komme fram til et samarbeid som fungerte. Bare to dager seinere får Breirem likevel beskjed fra advokat og partner Anders Eckhoff om at styret i BA-HR med øyeblikkelig virkning har suspendert henne fra firmaet. Hun ble samtidig nektet adgang til samtlige av BA-HRs kontorer og systemer.

  Partene i konflikten har ulike versjoner av hva den egentlige årsaken til suspensjonen er.

  BA-HR hevder at Breirem ville bryte sin taushetsplikt knyttet til BA-HR og deres klienter.

  Breirem mener hun ble trakassert, særlig etter at hun stilte spørsmål om Tønne-fakturaen.

  - Vi mener det er gitt en framstilling av personalkonflikten som vi er alvorlig uenig i. Noen kommentar utover det har jeg ikke, siden dette dreier seg om en personalsak, sier styreleder i BA-HR, Rolf Johan Ringdal, til Dagbladet.