Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nektet å utføre æresdrap, banket med cricketkøller

Danskpakistaneren (72) skal ha beordret sønnen til å drepe sin egen søster.«Nei» var ikke et gyldig svar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HØRSHOLM (Dagbladet.no): En 31 år gammel kvinne som ifølge politiet ønskes død av sin egen far, befinner seg nå på et skjult sted i Danmark. Samtidig har broren hennes sørget for at faren, to svogere og fire danskpakistanske venner av familien nå sitter på tiltalebenken i en dansk rettssal.

Tiltalt for oppfordring til æresdrap og medvirkning til grov vold overfor en bror som trosset familien.

Saken kan være den første i sitt slag i Europa, og blir fulgt med stor oppmerksomhet i landet der ni menn nylig ble dømt for ulike roller i det henrettelseslignende drapet på 18 år gamle Ghazala Khan på Slagelse togstasjon 23. september i fjor.

Ville skille seg

Det voldelige familiedramaet startet trolig da kvinnen etter en reise til Pakistan og Saudi-Arabia i 2004 besluttet å søke skilsmisse fra mannen hun hadde vært gift med i omlag ni år, et ekteskap arrangert av kvinnens foreldre.

Bakgrunnen skal ha vært at hun hadde blitt forelsket i en pakistansk venn. Da ektemannen under utenlandsreisen mente han hadde sett dette, slo han henne ved minst én anledning.

- Først en måned etter at hun hadde søkt skilsmisse fikk vi vite om det. Hun sa at hun ville gifte seg med [N.N.], vi prøvde bare å snakke henne til fornuft. Jeg er den eldste, det er min plikt å få henne til å forstå at det ikke gikk an, gjentok faren flere ganger i Retten i Hørsholm i dag.

Der må den hvithårede og velkledde 72-åringen svare for en tiltale som omfatter oppfordring til drap og medvirkning til grov vold. Til tross for 36 år i Danmark har den pensjonerte fabrikkarbeideren pakistansk statsborgerskap og må ha Punjabi-tolk når han forklarer seg.

NEKTER STRAFFSKYLD: Advokat Bonnie Christgau forsvarer den 72 år gamle danskpakistaneren som skal ha beordret drap på datteren sin, før han skal ha sørget for avstraffelse av sønnen som nektet å utføre det. Advokatene Steen Poulsen (t.v.) og Ole Bang forsvarer to av mennene som deltok i kølleangrepet. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
NEKTER STRAFFSKYLD: Advokat Bonnie Christgau forsvarer den 72 år gamle danskpakistaneren som skal ha beordret drap på datteren sin, før han skal ha sørget for avstraffelse av sønnen som nektet å utføre det. Advokatene Steen Poulsen (t.v.) og Ole Bang forsvarer to av mennene som deltok i kølleangrepet. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

- I deg er det ingen datter

Det var i fjor vår at familieoverhodet ifølge politiet skal ha tatt med seg sønnen ut på gata for å gi ordren: Du som sønn har forpliktelser, og skal løse problemene ved å drepe henne.

Den rystede sønnen ga ikke noe svar, men dro hjem. Han fortalte etter hvert både kona og søsteren om den grusomme oppgaven han hadde fått, men ikke hadde tenkt å utføre.

Men faren skal i flere måneder ha fortsatt å presse på for å få drapet utført. Under et opphetet møte skal også hans svigersønn ha trukket fram en kniv og truet kona, og situasjonen gjorde etter hvert at storebroren hentet søsteren sin ut fra familiehjemmet og til en annen leilighet.

Politiet underbygger sine anklager blant annet med opptak sønnen har gjort av telefonsamtaler mellom faren datteren etter at hun hadde trukket seg unna. Der snakker faren om ære som står på spill og ubehagelige rykter om familien på grunn av henne.

- Gid det var en datter, i deg er det ingen datter igjen, sier 72-åringen i det ene opptaket, før han blir tvetydig når den gråtkvalte datteren roper at de like godt kan drepe henne:

- Den tid er ennå ikke kommet.

Farens forsvarer mener lydopptakene har liten verdi som bevis.

image: - Nektet å utføre æresdrap, banket med cricketkøller

- Hvorfor tok de slike opptak i utgangspunktet? Min oppfatning er at samtalen er konstruert, og at ordene er lagt i munnen på ham. Man kan si at de har lagt en felle, sier advokat Bonnie Christgau til Dagbladet.no.

Slått med cricketkøller

Så, sent en varm sommerdag i juni i år, mener politiet at seks menn, ledet an av søsterens ektemann, den andre svogeren hans og fire bekjente fra København gikk til angrep på den ulydige danskpakistaneren utenfor hans leilighet i Birkerød.

Han ble slått flere ganger med lange køller som svogerens barn bruker til å spille cricket, men kom seg unna og til sykehus etter at en nabo hadde ringt alarmsentralen. Også kona ble tildelt slag.

Faren satt i en bil like ved, etter eget utsagn i et tilfeldig ærend og uvitende om slagsmålet.

- Vi mener overfallet var planlagt, og at faren ga ordre om det. Vi har også koblet sammen de to alvorligste tiltalepunktene. Først nekter sønnen å begå et drap han får beskjed om å utføre, så blir han utsatt for et angrep, sier aktor Susan Schmiegelow til Dagbladet.no.

Hun vil ikke utdype mistanken om æresdrapsplaner før det nærmer seg prosedyrer i rettssaken som nettopp har startet.

- Vi får se hva sønnen selv sier i retten når han skal vitne i neste uke, bemerker Schiegelow.

De to svogrene erkjenner å ha slått hver sitt slag under overfallet men hevder det skjedde etter en provokasjon, mens faren og de fire siste tiltalte nekter straffskyld.

LES IMORGEN: Sønnen til Dagbladet.no: - Alle unge pakistanere må nekte å utføre æresdrap