FORSVARER: Advokat Arild Holden har fått medhold av Statens sivilrettsforvaltning, og klienten som var tiltalt for legemsfornærmelse får nærmere 150.000 kroner i erstatning og oppreisning. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FORSVARER: Advokat Arild Holden har fått medhold av Statens sivilrettsforvaltning, og klienten som var tiltalt for legemsfornærmelse får nærmere 150.000 kroner i erstatning og oppreisning. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Rettsvesenet

Nektet å vedta bot - får 143.333 i erstatning

55-åringen ble tiltalt for legemsfornærmelse - nå får han en erstatning fra staten på 150.000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den 55 år gamle mannen ble i 2010 anmeldt for legemsfornærmelse. Først ble forholdet henlagt av politiet i Oslo. Men da fornærmede påklaget henleggelsen, ble Oslo-politiet overprøvd av statsadvokaten.

Mannen ble først ilagt et forelegg, som han nektet å godta. Saken havnet da i Oslo tingrett. I retten krevde advokat Arild Holden i Advokatfirmaet Elden at saken måtte avvises.

Frifunnet

Holden fikk medhold av Oslo tingrett, men påtalemyndigheten anket avgjørelsen inn for Borgarting lagmannsrett, som bestemte at saken likevel skulle føres for retten. Denne avgjørelsen ble deretter anket inn for Høyesterett, som til slutt avviste forsvarets anke.

Da saken til slutt kom opp til behandling i Oslo tingrett i 2013 - to og et halvt år etter anmeldelsen - ble den nå 55 år gamle mannen frifunnet.

Etter frifinnelsen fremmet advokat Holden et krav til Statens Sivilrettsforvaltning om en oppreisning på 50.000 kroner, og en erstatning for økonomisk tap på 113.333 kroner.

Erstatning

Statens sivilrettsforvaltning har nå tilkjent 55-åringen 113.333 kroner i erstatning for økonomisk tap, og gitt mannen 30.000 kroner i oppreisning.

I vedtaket til Statens sivilrettsforvaltning heter det:

«... anser at kravstiller har vært utsatt for inngrep av en viss betydning som tilsier at det er rimelig å tilkjenne oppreisning».

Det som startet med en anmeldelse om legemsfornærmelse, og som politiet i Oslo først ville henlegge, endte med at mannen som var anklaget for vold får 143.333 kroner i oppreisning og erstatning av staten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer