NEKTET ADGANG: Eks-statsråd Thorhild Widvey fikk ikke spise torsk i lokalene til Norske Selskab. Foto: Tomm W. Christensen/Sveinung Uddu Ystad
NEKTET ADGANG: Eks-statsråd Thorhild Widvey fikk ikke spise torsk i lokalene til Norske Selskab. Foto: Tomm W. Christensen/Sveinung Uddu YstadVis mer

Nektet adgang fordi hun er kvinne

Tidligere olje- og energiminister Thorhild Widvey ble nektet adgang til Gimle Rotary Klubbs torskeaften fordi hun er kvinne. Nå har fire av fem kvinner meldt seg ut i protest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I november i fjor arrangerte Gimle Rotary Klubb, som har flere prominente gjester, torskeaften i Norske selskabs lokaler. Tidligere olje- og energiminister Widvey (H) var eneste påmeldte kvinne. Samme dag som middagen fant sted, fikk hun telefon fra et medlem i klubben med beskjed om at kvinner ikke hadde adgang.

- Jeg lo av det først, og trodde ikke at det var riktig, siden jeg har vært i Norske Selskab før, sier Thorhild Widvey.

Nå har hun meldt seg ut.

- Jeg vil ikke bruke tid på en klubb som ikke kan arrangere en torskemiddag der alle medlemmene kan være med, sier Widvey.

  - Skrekkelig lei oss
President i klubben, Nils Heyerdahl, beklager sterkt kvinnefallet etter det han omtaler som en arbeidsulykke. 

- Vi er veldig lei for det som har skjedd, sier han til Dagbladet.

- Vi har hatt kvinner med der tidligere, og vedkommende som hadde ansvar for arrangementet var overbevist om at alt var greit. Men den aktuelle dagen visste deg seg at det ikke var adgang for kvinner. Da tok vedkommende kontakt med Thorhild Widvey og fortalte dette. Jeg ble ikke gjort oppmerksom på dette før jeg kom til lokalet. Da hadde ulykken allerede skjedd. Siden har jeg sendt mine dypeste beklagelser og blomster til Widvey. For vi er skrekkelig lei oss. Dette reflekter ikke Gimle Rotarys holdning til kvinner. Flere kvinnelige medlemmer er en prioritet. Jeg vil gjerne ha de kvinnene som sluttet, tilbake.

Han understreker at arbeidsulykken er helt og holdent Gimle Rotary Klubbs skyld, ikke Norske Selskab.  

- Norske Selskab har klare regler. Som følge av denne hendelsen tilbød arrangementsansvarlig seg å tre ut av klubben etter 30 års medlemskap, noe styret aksepterte.  

- Var det umulig å flytte arrangementet?  

- Det var vanskelig, men vi kunne ha forlatt lokalet. I ettertid beklager jeg sterkt at jeg ikke foreslo dette, sier Heyerdahl.


- Uakseptabelt
- I likestilte Norge i 2013 er dette helt uakseptabelt. Denne typen behandling vil ingen kvinner akseptere, sier professor og tidligere statssekretær for Kristelig Folkeparti, Janne Haaland Matlary.

I solidaritet med Widvey meldte hun seg ut, sammen med Kate Hansen Bundt og Karen Helene Ulltveit-Moe.

- Dette er en liten sak, men likevel en prinsipiell sak. Jeg ville blitt rasende om dette hadde skjedd meg, sier Haaland Matlary.

Lars Roar Langslet, tidligere statsråd for Høyre forteller om sterke reaksjoner innad i klubben i etterkant av hendelsen.

- Selvsagt reagerte jeg, det gjorde vel alle. Vi har flere prominente kvinner i klubben som selvsagt skulle ha vært med, sier han.

Flere medlemmer Dagbladet har vært i kontakt med, ønsker ikke å uttale seg om saken.

- Det er en intern klubbsak, så jeg vil ikke si noe om dette, sier Aftenpostens Per Egil Hegge.

Det samme sier den svenske ambassadøren Ingrid Hjelt af Trolle, eneste gjenværende kvinnelige medlem.

Vil ikke intervjues
Formann i Norske Selskab, Carl Christian Gilhuus-Moe, vil ikke la seg intervjue om saken.

Norske Selskab stiller flere krav til sine gjester: Jakke og slips er påkrevd, og bruk av mobiltelefon er ikke tillatt. Damer har adgang ved spesielle anledninger, ifølge hjemmesidene. Hva som skal til for at en anledning kvalifiserer til å være spesiell, er ikke spesifisert.