Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nektet adgang til fengselet

Lederen for militærtribunalet satte foten ned for Mathilde Molands ettermiddagsbesøk hos sønnen.

NEKTET ADGANG: Mathilde Moland slapp ikke inn i fengselet da hun forsøkte å besøke Tjostolv Moland for andre gang i dag.
NEKTET ADGANG: Mathilde Moland slapp ikke inn i fengselet da hun forsøkte å besøke Tjostolv Moland for andre gang i dag. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||KISANGANI (Dagbladet): Mathilde Moland hadde et langt besøk hos sin drapsdømte sønn i sentralfengselet i Kisangani tidligere i dag.

Tilbake ved sentralfengselet gjør Mathilde Moland seg igjen klar for å tre inn bak murene der Tjostolv har tilbragt de siste seks måndene. Elisabeth Slåttum er med, men idet de begynner å gå mot porten svinger en blå Mercedes inn på plassen foran fengselet.

Alle vaktene reiser seg å gjør honnør når en eldre mann stiger ut av bilen. Det er Oberst Samwaka, øverste leder for mililtærtribunalet, som er kommet og han er ikke informert om Mathilde Molands besøk.

- Hvordan kan jeg vite at hun er Molands mor, sier han til UDs representant.

Elisabeth Slåttum forteller at hun var til stede i går i selskap med viseguvernøren og at han ga Mathilde Moland med følge adgang til fengselet.

- Viseguvernør er viseguvernør, Jeg er sjef for den militære retten. Hun må være igjen på utsiden, sier Samwaka

Mathilde Moland tar av seg sekken for å vise frem passet sitt, men Samwaka er ikke interessert. Det ender med at Slåttum og en politilege fårgå inn .

Mathilde forsøker å få kontakt med Rune Edvardsen på telefon, men han er langt unna på offisiellt ærend. Hun innser at besøkstiden er over for i dag og gir seg til å vente på UDs representant og politilegen.

- Militærsjefen ga meg ikke tillatelse til å gå inn, men akkurat nå er det ikke så ille. Det vill vært verre om jeg ikke hadde fått komme inn i går og tidligere i dag, sier Mathilde.

Skryter av Moland
Mens hun venter kommer en fange som har arbeid utenfor murene bort til Mathilde. Han presenterer seg høflig og spør om hun er moren til Moland.

Fangen som har sittet to år i sentralfengselet, skryter av Moland og rekker å fortelle at Tjostolv har laget mat til ham før han blir kalt bort til vaktene.

- Tjostolv har alltid likt å lage mat. Han har en 17 år eldre søster, men det var alltid han som ventet med pannekakerøre da jeg kom hjem, sier Mathilde Moland til Dagbladet.

RØRT: Her får Tjostolv Moland treffe mamma og se bilder av nevøen, som han ikke har fått truffet i det hele tatt på grunn av fengselsoppholdet. Foto: GEIR EGELAND
RØRT: Her får Tjostolv Moland treffe mamma og se bilder av nevøen, som han ikke har fått truffet i det hele tatt på grunn av fengselsoppholdet. Foto: GEIR EGELAND Vis mer

- Jeg har vaklevoren plastbolle hjemme. Det var den Tjostolv brukte når han skulle lage pannekaker. En gang glemte han seg og satte den på ovnen slik at den smeltet litt. Jeg tenker på Tjostolv hver gang jeg bruker den, sier Mathilde Moland.

Elisabeth Slåttum kommer ut igjen med legen som har undersøkt både Tjostolv Moland og Joshua French for de vanligste tropesykdommene. Han forteller at han daglig er innom og at Joshua muligens kan ha typhoid feber og malaria.

Rørte i gryta
På vei fra fengselet forsøker Mathilde Moland å oppsummere inntrykkene fra den så langt ett døgn lange turen.

- Inntrykkene er mange, men jeg holder fokus på Tjostolv. Jeg har jo fått møte ham to ganger nå og det har vært en fryd. Han er jo i veldig bra form. Jeg visste ikke hvordan psyken hans var da jeg kom ned. Når jeg kom inn i dag satt han og rørte i ei gryte og lagde seg noe afrikansk mat, sier Mathilde Moland som smakte på fengselsmaten

- Den var litt for sterk for meg, sier Mathilde.

Mor og sønn har vært sammen i to og en halv time.

- Han er preget, han er trøtt, men samtalen går veldig greit.

Uforutsigbart
Etter besøket er Mathilde noe betrygget. Hun mener sikkerheten er bra og at guttene nyter god status i fengselet.

- De har opparbeidet seg en god posisjon. Det merket jeg da vi var på den runden i fengselet. Det var veldig mange positive tilrop, de nikket og smilte, sier Mathilde Moland.

Hun mener det er de sanitære forholdene og helsa som utgjør den største faren.

- Dagens hendelser viser bare at ting er uforutsigbare her i Kisangani, sier Mathilde Moland.

MAT HJEMMEFRA: Både Joshua French og Tjostolv fikk kjærkomne varer fra Norge. Foto: GEIR EGELAND
MAT HJEMMEFRA: Både Joshua French og Tjostolv fikk kjærkomne varer fra Norge. Foto: GEIR EGELAND Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media