Nektet adgang

Davidstjernen i det israelske flagget er ikke ønsket i Stortinget: Med et lite israelsk flagg på brystet ble Ingmar Tveitt nektet adgang, selv om han hadde parlamentets eget adgangskort og arbeid å utføre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan virke provoserende, ble Tveitt forklart av vaktene - som like før påske ikke ville slippe ham inn før han hengte av seg jakka i garderoben.

I går skulle han besøke sin gode venn Jan Simonsen. Tveitt slapp inn på Stortinget, iført ei tynn sommerjakke - med davidstjernen under brystlomma. Men etter å ha pratet med stortingspolitikere fra Frp, Høyre og Ap i stortingsrestauranten, ble han oppsøkt av to betjenter som ba ham bli med «fordi de hadde fått reaksjoner» på Tveits flaggsymbol.

- Beklagelig

- Jeg spurte hvem som hadde reagert, og hva de hadde reagert på, uten å få svar. Jeg trodde ikke at det å vise solidaritet med Israel ville skape reaksjoner på Stortinget - særlig ikke på Stortinget, sier Tveitt. Han måtte imidlertid pent følge med de to betjentene, og henge av seg jakka før han ble fulgt tilbake til restaurantbordet.

- Jeg synes det er beklagelig, og nekter å tro at det er politikere som har reagert. Folk går jo med både palestinaskjerf og andre symboler for palestinerne uten at det reageres, sier Tveitt.

Direktør Hans Brattestå på Stortinget sier til Dagbladet at han ikke er kjent med den siste saken, men at det prinsipielt selvfølgelig er tillatt å bære symboler og merker på jakker i Stortinget.

- I det første tilfellet har jeg imidlertid fått forståelse av at merket - eller flagget - var stort og kunne oppfattes som en slags demonstrasjon, og det kan vi ikke tillate, sier Brattestå. Han påpeker også at det er vanlig for besøkende å henge av seg yttertøy i garderoben.

Arvelig belastet

Ingvar Tveitt er en av Israel-vennen Jan Simonsens hjelpere på Stortinget, og er også arvelig belastet jødevenn: Faren Haoko Tveitt meldte seg i 1967 som frivillig flyger til Yom Kippur-krigen og har nå heist opp et enormt israelsk flagg på gården sin i Kvam i Hordaland. Flagget er opplyst av prosjektører om natta, og er synlig over hele bygda.

- Far blir nedringt av folk som synes det er flott. Mange er KrF-ere som vil at han skal stille opp til neste kommunevalg fordi de mener at «KrF har sviktet Israel», sier Tveitt.

PROVOSERENDE? Dette merket med jødestjernen ble for sterkt i Stortingsrestauranten, og Ingmar Tveitt ble eskortert ut av to vakter fordi «noen hadde reagert».