Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utvist fra Norge:

Nektet asyl i Norge - dømt til ti års fengsel i Rwanda

Han jobbet som forsker ved universitet i Bergen og drev en opposisjonell blogg fra Norge. Dr. Joseph Nkusi er nå dømt til ti års fengsel for artiklene han skrev fra Norge.

DØMT: Dr. Joseph Nksui er dømt til ti års fengsel i rwandesisk fengsel. Foto: Privat
DØMT: Dr. Joseph Nksui er dømt til ti års fengsel i rwandesisk fengsel. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er en tragedie og en alvorlig systemsvikt av norske myndigheter, mener Dr. Joseph Nkusis norske advokat Brynjulf Risnes.

Risnes er sterkt kritisk til at Politiets utlendingsenhet tvangsutsendte professoren før rettssaken hans i Norge var ferdig og rettskraftig:

- Han gikk glipp av å kunne anke saken og forsvare seg videre og dette bryter med grunnleggende rettsprinsipper, sier høyesterettsadvokaten.

Nkusi kom til Norge i 2009 og ble deportert høsten 2016.

-Oppmuntret til opprør

Både UDI, UNE og Oslo tingrett kom fram til at det ikke ville være noen fare for Nkusi i Rwanda. Hans forsvarer i Rwanda opplyser nå til Dagbladet at han ble dømt til ti års fengsel den 28. mars:

- Jeg har inntrykk av at norske myndigheter ikke forstår hvordan forholdene i Rwanda er. Det finnes ingen opposisjon der og alle som kritiserer regimet blir forfulgt systematisk, også de som bor i utlandet. Det finnes ingen rettssikkerhet, sier Risnes.

Den 56 år gamle akademikeren ble anklaget for å ha brukt bloggen sin til å oppmuntre til opprør mot myndighetene i Rwanda, divisjonisme og spredning av rykter. I tiltalen mot Nkusi ble det trukket frem seks konkrete blogg-tekster publisert fra Norge. Nkusi publiserte over 1200 innlegg på bloggen der svært mange av artiklene var kritiske mot president Paul Kagame og rwandiske myndigheter.

Ny rettssak i Norge

KRITISK: Brynjulf Risnes, Nkusis norske advokat. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
KRITISK: Brynjulf Risnes, Nkusis norske advokat. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

Høyesterettsadvokat Risnes har anket asylavslaget og saken skal opp i Borgarting lagmannsrett i mai.

- Det er helt avgjørende at norske myndigheter innser hvor farlig det er å sende motstandere av Kagame-regimet tilbake til Rwanda. Dette var katastrofalt i Nkusis tilfelle og det er avgjørende at dette nå blir slått fast at norske myndigheter, slik at vi unngår nye tragedier, sier advokaten.

Rwanda er styrt av den tidligere opprørslederen Paul Kagame. Både organisasjoner som Human Rights Watch og Amnesty International melder om fengsling av opposisjonelle, systematisk bruk av tortur og fengsling av folk som myndighetene misliker. Manglende rettssikkerhet og stor fare for falske anklager er grunnen til at land som Storbritannia, Belgia, Frankrike og Canada ikke utlever folk til Rwanda. En av de fremste internasjonale ekspertene på rettssystemet i Rwanda er den belgiske professoren, forskeren og forfatteren Filip Reyntjens:

- I Rwanda er det svært dårlig rettssikkerhet for folk som blir sett på å kunne være opposisjonelle. Det er dokumentert systematisk bruk av falske anklager for å ha deltatt i folkemordet. Eller det kommer anklager om å ha fornektet folkemordet, som det også er svært strenge straffer for. Disse anklagene blir brukt aktivt også mot opposisjonelle som er i utlandet i håp om å få dem utlevert, dømt og stilnet, sier jussprofessoren ved universitet i Antwerpen.

UNE: Ikke kjent med dommen

Utlendingsnemda sier de ikke er kjent med dommen fra Rwanda ennå og at de vil ta en grundig gjennomgang av Nkusi sin sak i den kommende norske rettssaken.

UNE fikk spørsmål blant annet om hvordan de stiller seg til kritikken fra advokat Risnes, hva de tenker om at Nkusi nå er dømt til ti års fengsel og hva UNE gjør videre. UNE svarer via seksjonssjef Terje Østraat:

- Denne saken skal opp i Borgarting lagmannsrett 15. Og 16 mai. UNE ble frifunnet i Oslo tingrett. UNE har foreløpig ikke mottatt noen dom som viser at han skal være dømt til ti års fengsel i Rwanda. Vi vil i forkant av sakens behandling i lagmannsretten foreta en grundig vurdering av alt som foreligger i saken, inklusive en slik dom hvis den blir gjort tilgjengelig for oss.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!