Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nektet for å være voldsmannen. Først nå snur han

I februar nektet den tiltalte 26-åringen for at det var han som hadde angrepet Oslo-mannen etter Stavernfestivalen. Nå snur han.

ALVORLIG SKADE: Fornærmede ble påført ryggmargsbrudd etter voldsepisoden. Her avbildet under rettssaken i Larvik tinghus. Foto: Amanda Walnum / Dagbladet
ALVORLIG SKADE: Fornærmede ble påført ryggmargsbrudd etter voldsepisoden. Her avbildet under rettssaken i Larvik tinghus. Foto: Amanda Walnum / Dagbladet Vis mer

Etter Stavernfestivalen i fjor ble en mann fra Oslo (30) angrepet av en pirattaxisjåfør. Fornærmede ble sparket i hodet mens han lå nede, og havnet i rullestol med ryggmargsskade.

Under rettssaken i slutten av februar nektet den tiltalte mannen (26) for at han var den som angrep fornærmede. Likevel ble han dømt til seks års fengsel og til å betale den skadde mannen 600 000 kroner i oppreisning. 26-åringen anket dommen.

To uker før ankesaken skulle behandles i Agder lagmannsrett, trakk den tiltalte mannen skyldanken. Det skriver Østlands-Posten.

ÅSTEDET: Her har politiet markert åstedet for hendelsen, samt hvor festivalen holdes og utgangen. Foto: Politiet
ÅSTEDET: Her har politiet markert åstedet for hendelsen, samt hvor festivalen holdes og utgangen. Foto: Politiet Vis mer

Trakk anke

- Vi besluttet forut ankebehandlingen å trekke anken om straffskyld. Det ble gjort i en erklæring til retten og partene 30. september, etter nøye overveielser, bekrefter forsvarer Thomas Øiseth overfor Dagbladet.

Mannen erkjenner altså straffskyld og har valgt å tilstå voldshandlingen.

- Han har forklart i retten at han ønsket å ta straffen for det han har gjort og komme seg videre i livet, sier forsvareren.

- Han har uttrykket at han beklager sterkt det som hadde skjedd og er klar for å ta straffen for det faktiske forholdene retten har domfelt ham for, legger Øiseth til.

Nektet straffskyld

I tingretten i slutten av februar nektet tiltalte straffskyld. Han nektet for å ha kjørt pirattaxi med den røde golfen, og hevdet han var sammen med familiebesøk fra Sverige den gjeldende kvelden.

Han forklarte også at han hadde problemer med hukommelsen, og at det dermed var vanskelig å huske detaljer fra denne helgen.

- Han har forklart overfor retten at han har inntatt feil standpunkt tidligere, sier 26-åringens forsvarer i dag.

Ankesaken har dermed dreid seg som straffeutmålingen og oppreisningen til fornærmede. Forsvarer mener den utmålte straffen fra tingretten er for streng i forhold til hva Høyesterett har avgitt i liknende saker.

- Det er ingen tvil om at fornærmede skal ha oppreisning, det er domfelte villig til å svare på. Vi mener nivået som er idømt ikke er forenelig med tidligere praksis fra Høyesterett, sier Øiseth.

Forsvareren mener at et faktisk straffenivå ligger nærmere fem år og riktig oppreisning ligger på 400-450 000 kroner.

- Han skal ha en streng straff for det her, sa aktor, politiadvokat An Eline Rimstad Johansen, under ankebehandlingen, ifølge ØP.

Aktor mener at mannens tilståelse ikke bør få stor betydning.

- Alvorlig og varig skade

Umiddelbart etter at Oslo-mannen ble sparket i hodet, klarte han ikke å bevege seg. Dette forklarte han i retten i februar.

- Jeg trodde jeg skulle opp og gå etterpå. Men det skjedde ikke, og det gikk opp for meg at det var ganske alvorlig. Jeg var lam, jeg forsto det. Det var ikke noe tvil, sa han.

- Fornærmede ønsker ikke å kommentere sine tanker om at tiltalte nå har erkjent straffskyld, skriver 30-åringens bistandsadvokat, Knut-Ole Bakke Hansen i en e-post til Dagbladet.

Oslo-mannen ble først sendt til Tønsberg sykehus, hvor han tilbrakte en natt i det han beskrev som forferdelige smerter og redsel. Deretter ble han overført til Ullevål. Etter oppholdet på sykehuset, var han til behandling på Sunnaas sykehus

- Situasjonen er dessverre den samme som da saken gikk i tingretten. Han har en alvorlig og varig skade i ryggmargen, og er avhengig av rullestol. Livet er snudd på hodet, og han trenger hjelp til mye, skriver advokat Bakke Hansen.

Festivalvold

Det var natt til 15. august 2018 at voldshendelsen fant sted. Stavernfestivalen var over for denne gang, og festivaldeltakere strømmet ned mot Gamle Stavernsveien, hvor festivalens hovedinngang og festivalcamp befant seg.

Fornærmede har forklart at ei venninne reagerte kraftig på en rød bil på veien, og at hans samboeren skrek at den holdt på å kjøre på dem.

Deretter slo fornærmede i frontruta på bilen. Han kunne ikke huske at det var noe samtale mellom de to da en person kom ut av bilen.

- Jeg husker det veldig vagt, men det var direkte fysisk. (...) Jeg ble kastet i bakken. Da jeg lå på bakken så jeg at han kom løpende mot meg på høyre side, og jeg kjente det smalt i hodet mitt, sa han.

«Den straffbare handling var svært grov, særlig den store kraft som ble brukt i sparkene», sto det i dommen fra tingretten.

Føreren av bilen kjørte pirattaxi denne kvelden, og det var fire passasjerer i bilen da hendelsen fant sted. De kom seg raskt ut av bilen, og sjåføren dro raskt fra stedet i den samme bilen.

Brødre pågrepet

Det skulle vise seg å ta lang tid før politiet pågrep riktig mann.

To av tiltaltes brødre var tidligere vært siktet i saken. Den yngste broren ble siktet og fengslet 20. juli, ei uke etter hendelsen. Etter ei uke i varetekt ble lillebroren løslatt og en annen bror ble siktet. Men det viste seg at han hadde kjørt en annen bil.

10. august ble den tredje broren (26) siktet, men politiet fant ham ikke. Politiet mente han hadde unndratt seg pågripelse. Mannen fortalte under rettssaken i februar at han ble redd og valgte å dra til Sverige.

Ankebehandlingen i Agder lagmannsrett ble ferdig tirsdag. Det ventes en dom innen slutten av uka eller begynnelsen av neste uke, ifølge forsvarer Øiseth.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media