Corona:

Nektet håndsprit - tilkalte politiet

Ampert i dagligvarebutikk i Sunnfjord. For en gangs skyld er arbeidsgiver- og LO-organisasjonen enige.

BUTIKKEN BESTEMMER: «Lukter ikke» er ikke gyldig grunn til å handle uten vask med håndsprit. Det ble ampert ved inngangen til en dagligvarebutikk i Sunnfjord tidligere i uka. Illustrasjonsfoto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
BUTIKKEN BESTEMMER: «Lukter ikke» er ikke gyldig grunn til å handle uten vask med håndsprit. Det ble ampert ved inngangen til en dagligvarebutikk i Sunnfjord tidligere i uka. Illustrasjonsfoto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den unge mannen nektet å desinfisere hendene med håndsprit. Han ble stoppet ved inngangen til dagligvarebutikken.

Etter en opphetet diskusjon geleidet butikksjefen den potensielle kunden ut av butikken.

Neste trekk: Mannen ringer politiet for å få hjelp av lovens håndhever til å anmelde butikken han står utenfor.

- Ganske så ampert i dagligvarebutikken i Sunnfjord mandag kveld, oppsummerer avisa Firda, som har spurt den unge mannen om håndspritnekten.

- Lukter ille

- Lukter ille, og er ikke bra for hendene, er hans begrunnelse.

Det hører med til den ampre handle- og håndspritepisoden at politiet ikke rykket ut.

Hvem hadde så rett - han som ville handle uten håndsprit, eller butikksjefen som kastet ham ut ?

LO-organisasjonen Handel og Kontor er krystallklart i favør av butikken.

- Butikken ligger på privat grunn. Der kan de innføre hvilke tiltak de vil, som er strengere enn statens retninglinjer. Det er opp til oss kunder å holde oss til butikkenes pålegg. Det er ingen rett å komme inn i en butikk. Om du ikke liker tiltakene, står du fritt til å prøve en annen butikk, sier leder Beate Steinsvik i Handel og Kontor region vest til Firda.

- Butikkens fulle rett

Også butikkeiernes organisasjon Virke støtter butikksjefen i Sunnfjord i gamle Sogn og Fjordane, der spritnektkunden ikke er bosatt.

PÅ 14 SPRÅK i tillegg til bokmål, nynorsk, samisk og engelsk, har Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet lagd denne plakaten til å henge opp i butikker over landet.
PÅ 14 SPRÅK i tillegg til bokmål, nynorsk, samisk og engelsk, har Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet lagd denne plakaten til å henge opp i butikker over landet. Vis mer

- Rent juridisk sett kan butikken nekte kunder adgang, da dette er privat grunn og man ikke har en plikt til å selge selv om man driver butikk. De er i sin fulle rett til å gjøre dette. I flere kommuner er butikker pålagt å ha vakter som ikke slipper kunder inn hvis de ikke overholder smittevernreglene, for eksempel ved å ikke bruke munnbind. Butikksjefen virker å ha opptrådt helt riktig og ryddig her, men vi bekymres nettopp av denne utviklingen hvor våre virksomheter da vil oppfattes som et smittevernpoliti, og en slik rolle er det ingen av dem som ønsker, skriver Virkes juridiske direktør Elin Spjelkavik til Dagbladet.

- Trist historie

Og legger til:

- Slike historier er i grunnen bare triste og viser hvilke krevende situasjoner norsk handel står midt oppe i.

Så: Plikt eller ikke plikt for kunder å bruke håndsprit i butikker der hjemkommunen bare følger de nasjonale minimumsrådene ?

Virkes juridiske direktør svarer:

- Butikkene forholder seg lovlydig til anbefalingene fra helsemyndighetene og har tilpasset butikkene slik at man ledes rett til antibacdispensere der hvor håndvask ikke er mulig gjennom oppmerking. Butikkene kan selv innføre tiltak som er strengere enn mimimumsrådene.

14 språk

Under denne linken har Helsedirektoratet samlet et bredt spekter av smitteverntiltak, beregnet på skoler, barnehager, butikker, apotek og reisende

I tillegg til bokmål, nynorsk, samisk og engelsk har Helsedirektoratet lagd plakater på 14 andre språk av bokmålversjonen på plakaten over - beregnet på oppslag i butikker:

arabisk, dari, farsi, filippinsk, fransk, litauisk, polsk, somali, spansk, thai, tigrinja, tyrkisk, urdu og vietnamesisk.

MYE SMITTE: Smittetallene i Norge er fortatt så høye at regjeringen utelukker ikke strenge tiltak gjennom julen. Fra pressekonferansen fredag 13. november. Video: Regjeringen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer