Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nektet homofile Steve og Martin rom for natten

Fikk 33 000 kroner i bot i banebrytende dom i Storbritannia.

DISKRIMINERT: Steven Preddy (venstre) og Martin Hall ble nektet overnatting i samme seng, fordi de lever i partnerskap. Nå er hotelleierne dømt til å betale dem 33 500 kroner i oppreisning. Foto: Ben Birchall/AP/Scanpix
DISKRIMINERT: Steven Preddy (venstre) og Martin Hall ble nektet overnatting i samme seng, fordi de lever i partnerskap. Nå er hotelleierne dømt til å betale dem 33 500 kroner i oppreisning. Foto: Ben Birchall/AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For første gang har partnerskap og ekteskap blitt erklært likestilt i en britisk rettssal.

Dommer Andrew Rutherford i Bristol County Court, konkluderte med at Steve Preddy og Martin Hall, som lever i partnerskap, ikke kan diskrimineres i forhold til gifte par. Storbritannia har ikke ekteskap for homofile, slik vi har i Norge.

- Ikke fiendskap mot homofile Bakgrunnen for dommen er Steve Preddy (38) og Martin Halls (46) ønske om å overnatte på det privateide hotellet Chymorvah House i Marazion. De kristne hotelleierne, Peter (70) og Hazelmary Bull (66), bor selv i hotellet, og leier kun ut dobbeltrom til gifte par. Dermed sa det eldre ekteparet nei, da det homofile paret ønsket å overnatte i samme seng.

Preddy og Halls svarte med å saksøke hotellet for diskriminering under antidiskrimineringsloven fra 2006. I går ble de kristne hotelleierne dømt til å betale det homofile paret 3600 pund (33 500 kroner) i erstatning for «lidelsen og forlegenheten de ble utsatt for».

- Vår dobbeltseng-politikk er basert på vår overbevisning om ekteskapet, ikke fiendskap mot noen. Samme regel gjelder ugifte heterofile par og homofile par, sa en opprørt Hazelmary Bull utenfor rettssalen, ifølge Daily Mail.

- Ingen er over loven Steve Preddy og Martin Halls nektet for at de booket seg inn på rommet og saksøkte hotelleierne i ettertid, som en del av en kampanje. Det har tidligere vært sendt klager til hotelleierne på grunn av praksisen med å nekte homofile par og overnatte på samme rom. Preddy booket rommet uten å nevne at han skulle overnatte med sin partner, men da de sjekket inn ble de nektet overnatting.

- Dommen slår fast det vi allerede vet, at vårt sivile partnerskap har samme status som et ekteskap mellom mann og kvinne. Uansett hvilken tro hver enkelt har, er ingen over loven, sa Steve Preddy etter dommen.

De kristne hotelleierne føler at deres religionsfrihet er krenket på grunn av dommen. Hotellet har kun sju rom og de har drevet det i 25 år i sitt eget hjem, hele tiden med samme regelverk angående ugifte par.

Hazelmary Bull sa utenfor rettssalen at kristendommen er marginalisert i samfunnet, før hun siterte Napoleon i George Orwells roman «Animal Farm».

- Mye er sagt om likhet og mangfold, men det viser seg at noen mennesker er likere enn andre.

- Direkte diskriminerende Hotelleierne har mottatt støtte fra den kristne tenketanken Christian Institute under rettssaken, mens Preddy og Hall fikk dekket utgiftene til advokat av den statlige kommisjonen for likhet og menneskerettigheter.

- Det er ingen virkelig forskjell mellom ekteskap og sivilt partnerskap. På hvilket annet grunnlag enn seksuell legning, ble de fornærmede nektet hotellrom? Den eneste konklusjonen som kan bli trukket, er at de ble nektet hotellrom ene og alene på grunn av deres seksuelle legning, og det er direkte diskriminerende, heter det i konklusjonen til dommen.

Det er ennå ikke klart om hotelleierne vil anke. Saken regnes for å være av en slik prinsipiell karakter, at den fort kan ende opp i britisk høyesterett. Peter og Hazelmary Bull har mottatt gaver fra kristne venner, slik at de kan betale bøtene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media