Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nektet kausjon

En domstol i Los Angeles har forlenget varetektsfengslingen av Tvind-leder Mogens Amdi Petersen til torsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et stort dansk pressekorps bivånet at Amdi Petersen ble ført inn i retten med begge hender lenket tirsdag kveld. På rettsmøtet ble han representert av stjerneadvokaten Robert Shapiro, som ønsket at Amdi Petersen skulle løslates mot kausjon. Amdi Petersen kjenner ifølge advokaten folk i USA som er villige til å stille en kausjon på 120.000 dollar, over 1 million kroner.

Amdi Petersen var også villig til å deponere sitt pass, slik at han ikke kunne forlate USA. Han ville også la seg overvåke via en spesiell fotlenke, som gjør det mulig for fengselsmyndighetene å følge løslatte via satellitt.

Nektet kausjon

Dommeren i Los Angeles nektet imidlertid å etterkomme Shapiros ønsker. Samtidig ba han både aktor og forsvarer om å presentere mer materiale i saken, slik at retten får et bedre grunnlag til å bestemme om Amdi Petersen skal utleveres til Danmark. Derfor ble rettsbehandlingen utsatt til torsdag. Hvis ikke Amdi Petersen går med på å utleveres til Danmark, kan prosessen ta lang tid i det amerikanske rettsvesenet.

Dansk politi har siktet Amdi Petersen og seks andre Tvind-medlemmer for skattesvindel og økonomisk utroskap av opptil 75 millioner danske kroner. Natt til søndag ble han pågrepet i Los Angeles. Amdi Petersen gikk under jorden for 22 år siden.

Danske aviser har konkurrert med politiet om å finne Tvind-lederen, og i oktober sporet journalister fra avisa Jyllands-Posten opp en av leilighetene hans på Fisher Island utenfor Miami i Florida. En luksusleilighet på 810 kvadratmeter til 50 millioner kroner.

Opprinnelige idealistisk

Tvind-bevegelsen var opprinnelig et svært idealistisk prosjekt, med tilhengere over hele Skandinavia og i Tyskland. På Tvind-skolene skulle elevene tilegne seg praktiske kunnskaper som de så kunne bruke i aktivt solidaritetsarbeid i fattige land, og bevegelsen mottok på 1970-tallet rundhåndet støtte fra den danske stat.

Men etter hvert kom det sterke anklager om at Tvind i virkeligheten opererte som en mellomting mellom en religiøs sekt og et forbrytersyndikat, med hjernevask, psykisk terror og fullstendig økonomisk umyndiggjøring av sine medlemmer.

I Norge omfatter Tvind-imperiet Den reisende Høgskolen i Oppland og UFF-butikkene.

Petersen planla flukt til Sør-Amerika

NTB

SLIPPER IKKE UT: Den fengslede Tvind-lederen Amdi Petersen fikk ikke innvilget kausjon i retten i går.
Hele Norges coronakart