Nektet operasjon

For kostbart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da finansieringssystemet til Ullevål sykehus ikke dekket utgiftene, avslo sykehuset behandling for tredveåringene, skriver Dagsavisen i dag: En 100 prosent ufør mann ble nektet ryggskiveprotese. En kvinne som ikke hadde mulighet til å få i seg fast føde, fikk ikke kjeveleddsprotese.

Først etter å ha fått medhold i klagene av pasientombudet, fikk de operasjonene de trengte. I dag er mannen tilbake i arbeid.

Pasientombudet i Oslo og Akershus, Petter Holm, mener den strenge økonomiske styringen ved sykehusene har gått for langt.

- Det er sjeldent vi ser så grove feilvurderinger fra sykehusenes side. Dette viser hvor galt det kan gå, sier Holm.

Lidelse ikke målbar

Professor i sosialmedisin ved NTNU i Trondheim, Steinar Westin, karakteriser det som «et nytt absurd utslag av prissettingen av diagnoser».

Sykehusets prissystem klassifiserer pasienter i diagnoserelaterte grupper (DRG). Alle behandlinger ved innleggelse har en pris, og utgiftene til sykehusene refunderes etter faste satser.

- En lidelse er ikke tellbar og målbar. For å komme oss på riktig kurs igjen, må DRG-systemet få en mindre plass i helsevesenet, sier Westin til Dagsavisen.

Beklager

Fungerende divisjonsdirektør Stein A. Øvre beklager på det sterkeste.

- DRG-systemet fungerer generelt sett bra, men ikke ovenfor en liten gruppe hvor behandlingskostnadene er ekstreme i forhold til det vi får refusert, sier Øvre.

Kjeveprotesen kostet 100.000 kroner, av hvilke sykehuset fikk refundert 17.000. Likevel mener han at sykehuset må erkjenne behandlingsansvar.

- Pasienter skal ikke være brikker i et finanspolitisk spill. Slike avvisninger skal ikke skje, sier Øvre.