Nektet oppreisning

Den 21 år gamle snekkeren hadde samleie med en 13 år gammel jente. Mannen ble dømt for seksuelle overgrep, men i den oppsiktsvekkende dommen vil ikke Nes tingrett gi jenta erstatning. Dommen møter sterke reaksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Retten viser til at jenta frivillig hadde sex og vil ikke premiere det de kaller «tåpelig oppførsel» fra jenta.

- Oppreising vil være et signal om uansvarliggjøring. Dette er en såkalt voksengreie, slik som også for eksempel røyking er det, mener dommerne om samleiet.

Den enstemmige dommen er ført i pennen av sorenskriver Trond Våpenstad som ble kjent som administrator i første runde i Orderud-saken. I dommen fra Nes heter det at «tåpelig oppførsel bør ingen tjene på».

- Denne dommen svekker rettssikkerheten til barn, og den er et skudd for baugen for alle som har jobbet med ofre etter seksuelle overgrep. Jeg trodde vi hadde kommet lenger i 2002. Her pålegger retten jenta ansvaret, sier den unge jentas bistandsadvokat, Åse Kjustad Eriksson.,

To års fengsel

Rettssaken ble avholdt 8. mai i år. Den nå 22 år gamle mannen ble dømt til to års fengsel, hvorav 18 måneder betinget. Den domfelte og jenta, som da var 13 år, kom i kontakt på Internett og deretter på SMS og vanlig telefon i februar/mars 2001. Totalt skal de ha hatt kontakt 15- 20 ganger før 1. april 2001, da samleiet fant sted. Jenta og 21-åringen skal imidlertid aldri ha møttes før denne kvelden.

Mannen er samboer og har ifølge rettspapirene to barn å forsørge.

Ifølge dommen kom mannen på besøk til jenta om kvelden. Jenta gikk ut av vinduet og satte seg i hans bil. De pratet en stund sammen, men gikk etter hvert opp på jentas rom. De gikk inn gjennom vinduet for ikke å vekke foreldrene.

På rommet ble det, ifølge dommen, kyssing og samleie. Jenta skal ha vært like aktiv som mannen.

Saken ble rullet opp etter at jenta fortalte sin mor at hun hadde ligget med en 21-åring.

I spørsmålet om erstatning skriver dommerne:

«Å tilkjenne fornærmede erstatning vil være å sende et feil signal inn i tilsvarende utsatte jentemiljøer. Det er tøft å ha debutert, særlig med eldre gutter. Det er også snakk om mye penger for en ung jente. Oppreisning vil være et signal om uansvarliggjøring. Den nødvendige tort og svie foreligger ikke, alt har vært frivillig og uten tvang. Dette er en såkalt voksengreie, slik som også for eksempel røyking er det. Tåpelig oppførsel bør ingen tjene penger på, særlig når det er snakk om å medvirke til straffbare handlinger.»

Vil anke

Bistandsadvokaten vil be statsadvokat Pål K. Lønseth om å anke både straffeutmåling og erstatningsspørsmålet.

- Her jobber samfunnet med å få offeret til å innse at de er uten skyld i overgrepet, men så sies det motsatte rett ut i denne dommen: Barna må ta ansvaret. Dessuten sammenlikner dommerne seksuelle overgrep med røyking, sier bistandsadvokat Åse Kjustad Eriksson.

Bistandsadvokaten tok utgangspunkt i tidligere rettspraksis da hun fremmet et krav om oppreisning oppad begrenset til 100000 kroner.

- I saker av samme art har oppreisningsbeløpet ligget i denne størrelsesordenen, sier hun.

Aktor fulgte bistandsadvokatens krav og la ned påstand om oppreisning på 100000 kroner. Men dommerne sa nei.

Forandret atferd


Jentas foreldre har tatt domsavsigelsen svært tungt. I retten forklarte jentas mor hvordan hendelsen har påvirket datteren.

Moren forklarte blant annet at datteren hadde forandret atferd og mistet respekten for voksne etter hendelsen.

- Familien er sjokkert over at retten kan ha en slik oppfatning. Det er spesielt begrunnelsen som familien har reagert på, sier bistandsadvokat Åse Kjustad Eriksson.

ORDERUD-DOMMEREN: Sorenskriver i Nes, Trond Våpenstad, har ført den oppsiktsvekkende dommen i pennen. - Tåpelig oppførsel bør ingen tjene penger på, mener dommerne. I tillegg til Våpenstad, var en lærer og en avdelingsleder dommere i saken.