Nektet politiet å ransake kontoret til flyktning-topp

Norsk politi ble i går nektet å ransake lokalene til en verdensomspennende flyktningorganisasjon i Skippergata i Oslo.

STANSET POLITIET: Klokka 10.10 fredag formiddag gikk sivilt politi inn i lokalene til International Organization for Migration i Oslo. De hadde med seg tomme pappesker for å sikre mulige beslag, men ble nektet av IOM å fjerne materiale fra lokalene. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET
STANSET POLITIET: Klokka 10.10 fredag formiddag gikk sivilt politi inn i lokalene til International Organization for Migration i Oslo. De hadde med seg tomme pappesker for å sikre mulige beslag, men ble nektet av IOM å fjerne materiale fra lokalene. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet ville gjennomføre ransaking i deler av lokalene til International Organization for Migration i forbindelse med en aksjon mot bilvaskeiere på Østlandet.

Tre personer ble pågrepet og siktet etter paragraf 108 B, som blant annet omhandler grov utnyttelse av utenlandsk arbeidskraft.

Aksjonen ble ledet av Romerike politidistrikt ved Felles kriminalenhet, etterforskningsseksjonen.

Drev og eide bilvaskhall Den ene av bilhall-medeierne, Salih Koshnaw, har siden 2008 jobbet i International Organization for Migration. Organisasjonen, som har et formalisert samarbeid med FN, har blant annet ansvaret for å hjelpe sårbare innvandrere og flyktninger med trygg retur.

Fellesforbundets Vidar Bratberg har beskrevet forholdene ved bilhallen, drevet av Koshnaw, som «noe av det verste jeg har sett».

Dagbladet observerte rett etter klokka 10 i går formiddag at to sivilkledde politifolk gikk inn i lokalene med pappesker. Etter ca. en halvtime kom de ut igjen, og forlot stedet i bil.

Nektet beslag Nå får Dagbladet fra flere hold bekreftet at IOM-ledelsen nektet politiet å gjøre beslag, og å ransake kontoret til Koshnaw. Det skal ha blitt vist til organisasjonens diplomatiske status. Dagbladet er kjent med at politiet nå frykter at man i etterforskningen ikke får tilgang til det som kan være viktig materiale.

Verken politiet eller IOM ønsker å bekrefte eller avkrefte Dagbladets opplysninger rundt det nektede beslaget.

IOM sier i en uttalelse, formidlet gjennom pressetalskvinne Cecilia Cantos, at etterforskningen av Salih Koshnaw gjelder hans private aktiviteter, og ikke hans ansettelse hos IOM.

- Hans oppgaver hos IOM satte ham ikke i direkte kontakt med migranter, skriver organisasjonen i en e-post.

Videre skriver IOM at de tar saken veldig alvorlig.

TRE ER PÅGREPET: De er siktet for utnyttelse av utlendinger i en sårbar situasjon. Her pågripes en av de siktede (mannen til høyre). Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET
TRE ER PÅGREPET: De er siktet for utnyttelse av utlendinger i en sårbar situasjon. Her pågripes en av de siktede (mannen til høyre). Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET Vis mer

- IOM har gitt forsikringer til norske myndigheter om at vi vil samarbeide med dem så langt det lar seg gjøre.

- Kontor er ukrenkelig Utenriksdepartementet bekrefter overfor Dagbladet at IOM kan opptre slik de har gjort.

- Det stemmer at IOM kan nekte norsk politi å gjennomføre beslag eller ransakinger i sine lokaler. Bakgrunnen er en bilateral vertslandsavtale med Norge. I henhold til den skal de ha samme behandling som andre FN-organisasjoner, sier underdirektør Arthur Knutsen i Utenriksdepartementets diplomatseksjon.

- Det finnes en egen konvensjon, av 1947, for FNs underorganisasjoner som sier at deres kontorer er ukrenkelige og ikke kan ransakes.

Får millionstøtte IOM får millionstøtte fra Utlendingsdirektoratet.

UDI har avtaler med IOM til en samlet verdi av 155 millioner kroner. De fleste av avtalene går over flere år.  Mesteparten av summen går til informasjonsarbeid og støtte til de som returnerer assistert. Summen dekker også samarbeidet med IOM om overføringsflyktninger som skal til Norge og personer med oppholdstillatelse i Norge som velger å vende tilbake til hjemlandet. En mindre del av kostnadene går til administrasjon av IOM i Norge og i de land personer returnerer til eller kommer fra. Det opplyser UDIs kommunikasjonsstab i en epost til Dagbladet.
 

PÅGREP BILVASKEIER: I dag morges aksjonert politiet mot en rekke bilvaskhaller og privatadresser på Østlandet. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET
PÅGREP BILVASKEIER: I dag morges aksjonert politiet mot en rekke bilvaskhaller og privatadresser på Østlandet. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET Vis mer