FÅR KRITIKK: Justisminister Grete Faremos statssekretær, Pål Lønseth (t.v.), har tidligere blant annet jobbet som statsadvokat i Oslo.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
FÅR KRITIKK: Justisminister Grete Faremos statssekretær, Pål Lønseth (t.v.), har tidligere blant annet jobbet som statsadvokat i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ScanpixVis mer

Nektet politiet helikopter etter terroralarm mot Stortinget

Det var statssekretær Pål Lønseth som nektet politiet helikopterhjelp fra Forsvaret da terrorekspertene i høst fryktet et terrorattentat i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere kilder i politiet bekrefter overfor Dagbladet at det var justisminister Grete Faremos høyre hånd som personlig grep inn og stoppet politiet da det ble slått terroralarm i Oslo under Stortingets åpning.

Oslo-politiet og PST (Politiets sikkerhetstjeneste) fryktet at en 43 år gammel mann skulle slå til mot åpningen av Stortinget.

Det var TV2 som noen uker etter Stortingets åpning kunne fortelle at det politiske regimet i Justis- og beredskapsdepartementet hadde stoppet politiets anmodning om bistand fra politiet.

Nektet Forsvaret
Politimester Hans Sverre Sjøvold i Oslo hadde slått full terroralarm. Politiet i Oslo fryktet en ny terroraksjon i hovedstaden.

43-åringen som tidligere er straffedømt hadde dagen før truet med å bombe NRK Buskerud, Statens Hus og politiet i Drammen. Flere politidistrikt på Østlandet var involvert i jakten på mannen.

Politimester Sjøvold uttalte seg slik til TV2 da det ble kjent at en ikke navngitt statssekretær personlig hadde grepet inn:

— Vi hadde ikke kontroll på denne personen og vi mente han utgjorde en reell trussel. Vi hadde mye informasjon om denne personen blant annet hvilket potensial han hadde til å effektuere en trussel i en handling, sa politimesteren.

— Vanskelig å forstå
En sentral politikilde uttrykker seg slik overfor Dagbladet:

— Statssekretær Pål Lønseth tok på seg et stort ansvar da han overprøvde politiets vurdering. Det var en reell frykt for at mannen var en trussel mot Stortinget da kongefamilien, regjeringen og alle stortingsrepresentantene var samlet under åpningen. Det er vanskelig å skjønne at Lønseth våget å ta denne beslutningen, sier politimannen.

TV2 fikk bekreftet at politietterforskerne hadde opplysninger som viste at mannen hadde kjøpt 60 liter diesel på en bensinstasjon. Politiets beredskapstropp (Delta) mente at situasjonen var så alvorlig at de ønsket å ha skarpskyttere i helikoptre over Oslo under åpningen av Stortinget.

Om formiddagen tirsdag 2. oktober — noen få timer før den høytidelige åpningen av Stortinget — anmodet politiet om umiddelbar bistand fra Forsvaret. De ønsket to militærhelikoptre til Oslo slik at helikoptrene kunne bemannes med skarpskyttere.

Forsvaret svarte ja på henvendelsen om bistand, og to Bell helikoptre ble sendt til Ekebergsletta i Oslo.
Ikke politibakgrunn
Statssekretær Pål Lønseth besluttet at Oslo-politiet ikke trengte bistand fra Forsvaret.

Lønseth er utdannet jurist og har bakgrunn fra påtalemyndigheten. Han skal ikke ha operativ tjenestebakgrunn, men jobbet som statsadvokat ved Det nasjonale statsadvokatembetet for bekjempelse av organisert og annen alvorlig kriminalitet (2005—2006) og ved Oslo statsadvokatembeter (2000—2001). Han var også dommerfullmektig ved Asker og Bærum herredsrett fra 1997 til 2000.

I går ble statsråd Grete Faremo konfrontert med statssekretærenes avgjørelse, da hun måtte svare på spørsmål fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité som gransker terroren som rammet Norge 22. juli i fjor.

Faremo svarte aldri direkte på spørsmålene om statssekretærens inngripen mot at Forsvaret bisto politiet 2. oktober i år.

Men Faremos svar ble tolket av komiteens leder Anders Anundsen som at Faremo fortsatt mener det var riktig av statssekretæren å gripe inn og overprøve politiets faglige vurdering.

Lønseth besvarte i går ikke Dagbladets henvendelser, men via en e-post kommenterer statsråd Grete Faremo saken slik:

— Denne saken er kjent etter mitt møte med politiledelsen. Det ble ikke formidlet en beslutning vedrørende bistandsanmodningen fra meg. Beslutningen er uansett statsrådens ansvar, sier justis- og beredskapsminister Grete Faremo.

— En skandale

Tidligere har ledelsen ved Oslo politidistrikt stilt spørsmål ved avgjørelsen.

Forbundsleder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund kommenterer saken slik:

— Det er rett og slett en skandale! Her har landets fremste eksperter på politifaglig bekjempelse av terror bedt om bistand. Da går det ikke an at en tilfeldig statssekretær eller byråkrat griper inn og overprøver en politifaglig vurdering, sier Johannessen.

Dagbladet får også bekreftet at det tok en time og ti minutter fra politimester Sjøvold og Oslo ba om klarering fra Justis- og beredskapsdepartementet, til statssekretær Pål Lønseth overprøvde de politifaglige vurderingene og nektet antiterrorpolitiet å bruke helikoptrene til Forsvaret.

— Det er uhørt at det skal ta så lang tid. Dette var en krisesituasjon. Da er det ikke holdbart at det tar så lang tid, sier Johannessen.

Politiets Fellesforbund krever nå at de som har faglig kompetanse får lov til å rekvirere hjelp fra Forsvaret når det er behov.

—Det er ikke til å leve med at de som har kunnskap ikke kan be om hjelp, sier Arne Johannessen.