Skader etter Gjerdrum-skredet:

Nektet rasofre erstatning: SNUR

Rasofre i 19 av 24 boliger i et sameie på Gjerdrum ble nektet forsikringsdekning for boligskader de fant etter evakueringen. Nå snur forsikringsselskapet Fremtind - etter at Dagbladet tok kontakt.

LIVREDDE: Myndighetene sier at det er trygt å flytte tilbake til rasstedet Ask i Gjerdrum. Men mange innbyggere tviler. Nå sliter flere med å få solgt leilighetene sine, og noen tør ikke flytte tilbake. NB: Etter at denne reportasjen ble laget, har Tore Grønås fått solgt sin leilighet på Ingelstun. Reporter: Halldor Hustadnes / Video: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Les alle artikler Den usynlige trusselen

«Påviste skader har ikke noe med skredet å gjøre, slik at skadene som er påvist må vurderes mot andre skadeårsaker i vilkårene».

Slik begynner en av de omtrent likelydende e-postene som forsikringsselskapet Fremtind i mars sendte 19 kunder i Ingelstun Boligsameie 41-64, som består av 24 boliger.

- Det er helt uhørt! Vi reagerer på det, alle sammen!, sa Lisbeth Lien (59) da Dagbladet for ei drøy uke siden møtte henne og to naboer.

De var alle indignerte over beskjeden om at de ikke fikk kostnadsdekket sprekker og andre boligskader de fant da de vendte tilbake etter å ha vært evakuert siden skredet på Ask den 30. desember i fjor.

Der mistet ti mennesker livet.

- Spesiell situasjon

Nå kan Dagbladet gi Lien en god nyhet:

På en e-post til Dagbladet torsdag kveld skriver Fremtinds kommunikasjonsdirektør at «denne typen skader er under normale omstendigheter ikke dekket av forsikringen».

Hun skriver at dette er en helt spesiell situasjon, hvor beboerne ikke har kunnet ivareta boligene.

«Vi har derfor besluttet å dekke de innmeldte skadene som vi vurderer at det er en mulighet for er forårsaket av at boligen sto ubebodd i denne perioden», skriver kommunikasjonsdirektør Kristin Vetleseter.

- UHØRT! - Det er helt uhørt! Vi reagerer på det, alle sammen!, sa Lisbeth Lien (nr. 2 fra venstre) om brevet hun fikk fra forsikringsselskapet Fremtind i mars. Nå snur forsikringsselskapet. Her er Lien sammen med (f.h.) Tore Larsen Grønås, Solveig Slette og datteren Linn Christin Lien Fredriksen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- UHØRT! - Det er helt uhørt! Vi reagerer på det, alle sammen!, sa Lisbeth Lien (nr. 2 fra venstre) om brevet hun fikk fra forsikringsselskapet Fremtind i mars. Nå snur forsikringsselskapet. Her er Lien sammen med (f.h.) Tore Larsen Grønås, Solveig Slette og datteren Linn Christin Lien Fredriksen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

På Dagbladets spørsmål fredag ettermiddag, om snuoperasjonen skjedde etter at Dagbladet tok kontakt, ba hun om å få sjekke saken og komme tilbake.

- Må skje plutselig

Da Lien og andre i sameiet etter evakueringsperioden meldte fra om skadene til Fremtind Forsikring, kom det takstfolk for å vurdere dem. Så kom en kalddusj på e-post fra forsikringsselskapet.

Forklaringen på avslaget var denne:

«For at en skade skal være dekket av forsikringen må den oppstå tilfeldig og plutselig. Definisjonen på plutselig er at den oppstår innenfor et døgn», skrev Fremtind.

Ifølge selskapet mente takstfolkene at skadene i Liens og andres boliger skyldtes «normal uttørkning av tre- og fiberbaserte materialer (organiske materialer) som utsettes for temperatur og fuktvariasjoner. Skadene som er registrert har enten oppstått før skredet, eller har sin bakgrunn i latente spenninger».

- Så bra! Herlighet!

- Alle har fått likelydende brev, fortalte Lisbeth Lien til Dagbladet, noe naboene Solveig Slette og Tore Grønås bekreftet.

Husene deres ligger et steinkast fra rasgropa i naboboligfeltet Nystulia.

De la ikke skjul på at de ikke trodde på takstmennenes konklusjon.

FEM MÅNEDER ETTER: Dette dronebildet viser rasstedet på Ask i Gjerdrum kommune fem måneder etter dødsraset natt til 30. desember 2020. Nylig falt to nye hus ned i rasgropa. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FEM MÅNEDER ETTER: Dette dronebildet viser rasstedet på Ask i Gjerdrum kommune fem måneder etter dødsraset natt til 30. desember 2020. Nylig falt to nye hus ned i rasgropa. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Da måtte veggen ha flyttet seg før skredet, sa Slette syrlig.

Ei uke senere er Lisbeth Lien veldig fornøyd, da Dagbladet forteller at Fremtind har snudd.

- Så bra! Det er godt det, da! Herlighet! Det skjedde jo etter skredet, det er jo åpenbart, sier Lien.

- Gjorde en revurdering

I sin e-post til Dagbladet skriver Fremtinds kommunikasjonsdirektør at bygningene i evakueringsperioden sto tomme i 4-5 uker, og at dette kombinert med værforholdene kan ha medført mer uttørking av bygningskonstruksjonen enn om bygningen hadde vært bebodd.

«Vi kommer nå til å ta kontakt med disse kundene, og avtale et nytt besøk. Vi vil da gå igjennom hver leilighet og sammen med eieren finne ut av hvilke skader som kan ha en sammenheng med at bygningen sto tom. Vi avtaler deretter med eieren om hen vil ha en kontanterstatning for skadene og utbedre disse selv, eller om det i stedet er ønskelig at vi skal rekvirere et firma», skriver Kristin Vetleseter.

Den usynlige trusselen
Kryptert tips

I en tekstmelding fredag ettermiddag svarer Vetleseter slik på hva som ligger bak revurderingen:

«Vurderingen er en kombinasjon av kundekontakt og Dagbladets henvendelse. Beslutningen ble tatt i går ettermiddag.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer