«Begrunnelsen vi har mottatt er at materiellet kan anses som støtende eller krenkende.»
Det skriver foreningen Psynapse i en uttalelse.
Foreningen jobber med folkeopplysning og for å endre holdninger knyttet til bruk av MDMA og psykedeliske rusmidler.
Se plakatene lenger nede i artikkelen.
Forrige uke fikk de endelig avslag fra reklamebyråene JCDecaux og Clear Channel, som jobber med utendørsreklame i Oslo, etter at de tok kontakt om en plakatkampanje med mål om å skape debatt om forbudet mot å plukke viltvoksende spiss fleinsopp.
Det var nettavisa Subjekt som først omtalte saken.
Du kan lese svarene fra reklamebyråene lenger nede i saken.

Lei av cannabis-sensur
- Vanskelig å forstå
I uttalelsen fra organisasjonen skriver de at de er svært overrasket over avgjørelsen, med tanke på at de opplevde dialogen med byråene som god.
Styreleder i Psynapse, Jørn Kløvfjell Mjelva, sier til Dagbladet at selskapene begrunner avslagene ulikt.
- Clear Channel viser til Markedsføringsloven, som handler om støtende innhold og reklame retta mot barn. JCDecaux sier de har en klausul med stedene der de har reklameplakater.
Videre i uttalelsen skriver foreningen følgende:
«Vi kan ikke si oss enige i at plakatene har et uttrykk som kan anses som støtende (selv om budskapet nok kan provosere enkelte), og synes det er vanskelig å forstå hvordan barn kan ta skade av å se dem.»
Etter avslaget skal Psynapse ha tatt kontakt med byråene for å se hvilke endringer som eventuelt kunne gjøres, slik at plakatene kunne brukes.
Dette skal ikke ha ført fram.
Dette svarer byråene
JCDecaux og Clear Channel er de to største byråene innen utendørsreklame i Oslo, med reklamer på blant annet offentlig transport, på store bygninger og andre steder mange ferdes.
- Vi syns det er leit at firmaer som har fått mulighet til å disponere offentlige rom skal fungere som portvoktere for hvilke legitime politiske budskap som kan ytres i disse rommene, skriver Psynapse.
Dagbladet har stilt begge byråene en rekke spørsmål om avslaget, og forelagt kritikken fra foreningen Psynapse.
Daglig leder i Clear Channel, Dennis Højland Nyegaard, bekrefter at de ikke ville ha kampanjen.
«Det stemmer at vi har valgt å ikke vise denne kampanjen i våre flater. Utendørskanalen har svært høy oppmerksomhet, spesielt blant de unge, og med det følger et ansvar og stiller særskilte krav til våre annonsører.»
«Vi gikk flere runder internt rundt denne kampanjen og foreningen Psynapse, og endte på at vi mener vår plattform ikke er rette stedet for å drive lobbyvirksomhet for legalisering av et ulovlig narkotika-klassifisert produkt.»
Markedsdirektør i JCDecaux, Jo-Øystein Slidre, svarer at de ikke er tilgjengelige for en kommentar.
- Vanskelig å komme videre
Mjelva forteller at Psynapse samlet inn penger til kampanjen gjennom innsamlingsaksjon. Målet med kampanjen var å utfordre blant annet stortingspolitikere og Legemiddelverket på fleinsoppforbudet.
Styrelederen forteller at han har delvis forståelse for at byråene takker nei.
- Men jeg håper jeg får forståelse for at det er skuffende at byråene ikke ser at plakatene vi har utformet ikke er støtende eller skadelige for barn.
Han beskriver plakatenes innhold som noe som er i selve kjernen av politiske ytringer.
- Når det kommer til fleinsoppforbudet er det en liten sak i det politiske ordskiftet, men som vi og mange av våre støttespillere likevel er opptatte av, sier han og fortsetter:
- Uten å få utfordret de forestillingene som allerede finnes, er det vanskelig å komme oss videre som et samfunn.
Nå vil foreningen se seg om etter andre samarbeidspartnere, sånn at kampanjen kan bli synlig i bybildet.