Nektet sønnen mobiltelefon

Barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim mener det er vanvittig at små barn får mobiltelefon. - Slike telefoner er ikke noe leketøy, sier statsråden til Dagbladet.no

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet ved Majorstuen politistasjon i Oslo opppfordrer i Dagbladet i dag foreldre om å frata ungene sine mobiltelefonen. Nestleder for forebyggende arbeid ved stasjonen, Håvard Johnsen, mener det bør innføres aldersgrense for mobilbruk.

Politiets alarm er nå snappet opp av barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim. Hun støtter politiets syn om at foreldre må bli mer kritiske til barns mobilbruk.

- Det er en alvorlig situasjon politiet advarer mot, det er det ingen tvil om. Jeg har også stor forståelse for forslaget om aldersgrense på mobilbruk, uten at jeg vil si noe om hva slags grense jeg synes er passende, sier statsråden til Dagbladet.no.

Hennes departement har ingen saker til behandling som går konkret på aldersgrenser for mobilbruk, men Bekkemellem Orheim er klar over utviklingen om barn og unges mobilvaner, og følger nøye med.

Sønnen ba om mobil

I første omgang appellerer statsråd Karita Bekkemellem Orheim til foreldre og skoler i kampen mot å begrense barns mobilbruk.

- Selv min sjuåring har spurt om å få mobiltelefon, og det er jo helt vanvittig. Jeg sa nei, og forklarte at mobiltelefoner ikke er noe for barn, sier mor og statsråd Karita Bekkemellem Orheim til Dagbladet.no.

Barneministeren mener foreldreutvalg ved skoler, i samarbeid med lærere, bør utarbeide retningslinjer for bruk av mobiltelefoner på skolen. Hun ser foreløpig ikke for seg at myndighetene sender ut et rundskriv til landets skoler med retningslinjer for mobilbruk i skoletiden.

- Det er viktig at det føres en dialog i fellesskap, hvor også elevene er med, sier statsråden.

Produsentansvar

Bekkemellem Orheim har selv sett mobiltelefoner som er spesialtilspasset små barn. Hun mener mobiltelefonprodusentene må ta et etisk ansvar for hva de holder på med. Hun synes telefoner der foreldre kan kontrollere og påvirke ringemønsteret, er en god ide - og hun oppfordrer mobilprodusentene til å utvikle bedre løsninger.

- Mobiltelefoner er ikke noe leketøy, noen skal tjene penger, sier ministeren.

Det inntrykket sitter også Oslo Forliksråd med. Ifølge P4 har antall gjeldssaker som når rettsapparatet økt betydelig det siste året. Og det er blant annet ubetalte mobiltelefonregninger som skaper økningen.

Samfunnet har utviklet seg enormt raskt de siste årene, og forbrukerrettede teknologiprodukter blir stadig mer vanlig å eie. Det skaper et press, spesielt for barn som ikke har de samme varene som andre unger. Dette bekymerer statråden veldig. Hun er redd, i likhet med politiet, at unge som ikke klarer å stå i mot presset, vil ty til kriminalitet for å skaffe seg ting, som f. eks. mobiltelefoner.

MOT MOBIL: Barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim er skeptisk til de unges mobilbruk.