Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nektet straffeskyld på ni av ti punkter

Høyreekstremisten Johnny Olsen nektet straffeskyld på ni av ti punkter i tiltalen da rettssaken mot ham startet i Oslo byrett i dag. Olsen erkjente bare straffeskyld for ulovlig oppbevaring av våpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed erkjente han straffeskyld på et av de minst alvorlige punktene i tiltalen. Det alvorligste punktet er tiltale for legemsbeskadigelse med skytevåpen etter straffelovens paragraf 229.

Olsens forsvarer, advokat Fridtjof Feydt, sa at det fra forsvarets side vil bli ansett at Olsen ikke handlet med forsett da han under en konfrontasjon mellom høyreekstremister og antirasister 17. mai 1996 skjøt en iraner i hånden med pistol. Iraneren har siden fått 50 prosent nedsatt førlighet i den ene fingeren.

Ikke med forsett

Olsen nektet av personlige grunner å avgi forklaring, og ba i stedet om at retten fikk lest opp hans tidligere politiforklaring.

Han har til politiet sagt at han fryktet for sitt eget og de andre festdeltakernes liv da han gikk ut på balkongen utenfor den leiligheten de var i 17. mai. Der hevet han våpenet og tok ladegrep for å skremme blitzerne. Særlig var det én blitzer som så ut til å tenne på en bakkegranat som han fryktet blitzerne ville kaste inn gjennom vinduet.

I forklaringen sa han at han ikke skjøt for å treffe noen. Hadde han ønsket det, ville han ha truffet. Olsen har ogå sagt at han følte dødsangst og at han selv og de andre var livsfare.

Aktor, statsadvokat Per Egil Volledal, vil på sin side føre bevis for at Olsen skjøt fornærmede.

Drapsdømt

Forsvarer Feydt sa at han i tillegg vil legge fram bevis for det han karakteriserer som en krig mellom grupper som han kaller nasjonalister og antirasister.

Feydt vil dessuten hevde at Olsen handlet i nødverge da han avfyrte flere skudd med en pistol inne i lokalene på utestedet «Stedet» i Oslo 9. juli 1995. Olsen er tiltalt for alvorlige trusler og vold i forbindelse med denne episoden.

Olsen er tidligere drapsdømt for Hadelands-drapene i 1981, og har bare sonet deler av den 18 år lange fengselsstraffen for disse drapene.

<B>NYSGJERRIGE: Sal 127 i Oslo Tinghus var helt full, for det meste av elever fra Slemmestad skole, da rettsaken mot Johnny Olsen startet. På bakerste benk satt ikke helt ukjente Stein Lillevolden, ved siden av forsker Henrik Lunde fra Antirasistisk Senter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!