Nektet toppolitiker innsyn - ombestemte seg da Dagbladet ringte

Først lovet politiet Per Sandberg innsyn i et brev, så nektet de. Men da Dagbladet ringte ble det panikk.

- MERKELIG:  - Det er merkelig at politiet først tilbyr meg et brev, så vil de ikke gi meg det. Først når jeg forteller det til Dagbladet får jeg brevet, sier Per Sandberg, leder av Stortingets justiskomité.Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
- MERKELIG: - Det er merkelig at politiet først tilbyr meg et brev, så vil de ikke gi meg det. Først når jeg forteller det til Dagbladet får jeg brevet, sier Per Sandberg, leder av Stortingets justiskomité.Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Per Sandberg, leder av Stortingets justiskomité, var i vår på besøk hos Politiets data- og materielltjeneste (PDMT).

- Under møtet ble jeg fortalt om et brev PDMT hadde sendt til Politidirektoratet. Jeg forsto på ledelsen i PDMT at de i brevet tok opp flere interessante spørsmål. Temaer som er viktig for justispolitikere å ha kunnskap om, sier Per Sandberg.

Da Sandberg forlot møtet, var han trygg på at han ville få brevet.

Nektet innsyn - Flere måneder seinere får jeg en mail fra PDMT, hvor de forteller at jeg likevel ikke får brevet på grunn av Politidirektoratet. Min rådgiver sjekker deretter med PDMT, om de virkelig mener at jeg ikke skal få brevet de først tilbød meg. Dette blir bekrefter på ny, sier Sandberg.

Dagbladet forsøkte å komme i kontakt med kommunikasjonsdirektør Espen Strai i PDMT, for å få bekreftet at det virkelig var korrekt at politiet først hadde fortalt lederen av Stortingets justiskomité om et brev, for deretter å nekte ham innsyn.

- En misforståelse Først etter at Dagbladet kontakter Politidirektoratet blir det fart i saken. Etter at Dagbladet spurte om det var slik at politiet nå nekter lederen av justiskomiteen innsyn, ringte Politidirektoratet umiddelbart til Fremskrittspartiet og tilbød Sandberg en kopi av brevet likevel.

Noen minutter seinere var også PDMT tilgjengelig på telefon.

- Dette er en misforståelse. Vi mente at det ville være naturlig at Sandberg fikk brevet av Politidirektoratet, siden vi hadde sendt brevet dit. Egentlig er dette ikke et brev, men et internt arbeidsdokumentet, sier kommunikasjonsdirektør Espen Strai i PDMT.

- Er det ikke litt merkelig at dere først tilbyr Per Sandberg - i egenskap av at han er leder av Stortingets justiskomité - et brev, for deretter å nekte ham innsyn?

- Dette er som sagt en misforståelse. Det har aldri vært meningen å nekte lederen av justiskomiteen innsyn, vi mente at siden Politidirektoratet har fått arbeidsdokumentet, er det Politidirektoratet som eier brevet og som må vurdere om det kan gis ut, sier kommunikasjonsdirektør Strai.

- Merkelig - For oss er det ingen problem at Sandberg får dette brevet, sier seniorrådgiver Kåre M. Hansen i Politidirektoratet.

- En misforståelse? Jeg oppfattet det ikke slik, sier Per Sandberg.

- For å si det slik; jeg synes det er merkelig at brevet ble forsøkt holdt hemmelig, og først når jeg forteller om dette til Dagbladet vil politiet likevel gi meg brevet, sier Per Sandberg.