Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nelson Mandela er død, 95 år gammel

En av verdens fremste politikere ledere har gått bort, etter å ha slitt med stadig sviktende helse de siste årene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den sørafrikanske helten har slitt med helsa de siste årene, og er blitt stadig svakere. Seint i kveld kom meldingen fra president Jacob Zuma om at Nelson Mandela er død.

Mandela har ikke vist seg offentlig etter Sør-Afrikas hyllede fotball-VM i 2010, men i begynnelsen av mars sendte to av hans barnebarn ut et bilde av en smilende Mandela med sitt yngste oldebarn i en lenestol.

Et ikon Etter en urolig studietid stakk Mandela av til Johannesburg. Den jus-utdannede unge mannen åpnet advokatkontor i Johannesburg i 1952, sammen med en annen av Sør-Afrikas store helter: Oliver R. Tambo.

Kontoret ble sentralt i motstanden mot apartheid-regimet. I 1956 ble Mandela tiltalt for høyforræderi, men tiltalen ble frafalt fire år seinere.

EN AV DE STØRSTE: Nelson Mandela, Sør-Afrikas store ikon og en av det 20. århundres største politiske ledere, er død. Foto: Hans Arne Vedlog
EN AV DE STØRSTE: Nelson Mandela, Sør-Afrikas store ikon og en av det 20. århundres største politiske ledere, er død. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Før han ble et ikon for frihet og fellesskap var Mandela aktiv i det væpnede og kaotiske motstandsarbeidet på gateplan. I 1960 ble Mandela leder av ANCs væpnede fløy, Umkhonto we Sizwe. Organisasjonen fikk pengestøtte fra både inn- og utland, og drev blodig geriljakrig i Sør-Afrikas gater.

Mandela ble til slutt arrestert, og i 1964 ble han - omsider, mente nok apartheid-regimet - dømt til livsvarig fengsel.

Ble president Mandela satt 27 år i fengsel, mesteparten på den beryktede fangeøya Robben Island utenfor Cape Town.

I løpet av 1980-årene var apartheidregimet satt under et stadig hardere press, og i 1990-ble Mandela løslatt. I 1994 ble han valgt til Sør-Afrikas første svarte president.

FENGSLET I 27 ÅR: I denne cella tilbragte Nelson Mandela størsteparten av årene i fengsel. Foto: AP / NTB Scanpix
FENGSLET I 27 ÅR: I denne cella tilbragte Nelson Mandela størsteparten av årene i fengsel. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Året før var han blitt hedret med Nobels fredspris sammen med Sør-Afrikas daværende president Frederik Willem de Klerk.

Mandela er fortsatt høyt elsket i sitt hjemland, der han betraktes som selve symbolet på den fredelige overgangen fra et styre basert på raseskille til fullt demokrati, og for forsoning mellom svarte og hvite.

Fulgte med Mandela fulgte med på nyhetsbildet til det siste.

I mars sa den kjente menneskerettighetsadvokaten George Bizos - som var Mandelas gode venn og forsvarer da han ble tiltalt for forræderi på 60-tallet - at han fortsatt fulgte med.

MED OLDEBARNET: Dette bildet fra februar 2013 viser Mandela med oldebarnet Zen Manaway (1). Foto: AP / NTB scanpix
MED OLDEBARNET: Dette bildet fra februar 2013 viser Mandela med oldebarnet Zen Manaway (1). Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

- Dessverre glemmer han noen ganger at en eller to av hans tidligere allierte er gått bort, og han får et fraværende uttrykk i øynene når vi forteller ham at Walter Sisulu eller noen av de andre ikke lenger er blant oss, sa Bizos ifølge NTB.

Ifølge NTB bodde Mandela sin siste tid i landsbyen der han ble født, Qunu i Eastern Cape-provinsen, sammen med kona Graca Machel.

TILBAKE: Nelson Mandela fotografert på Robben Island i 2003. Foto: AFP / NTB scanpix
TILBAKE: Nelson Mandela fotografert på Robben Island i 2003. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer