Nelson Mandela er utskrevet fra sykehus

Opplyser presidentens kontor.

UTSKREVET: Nelson Mandela er skrevet ut av sykehus, men tilstanden skal fortsatt være kritisk. Foto: Schalk van Zuydam / AP / NTB Scanpix
UTSKREVET: Nelson Mandela er skrevet ut av sykehus, men tilstanden skal fortsatt være kritisk. Foto: Schalk van Zuydam / AP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 95 år gamle frigjøringshelten har ligget på sykehus i hovedstaden Pretoria siden 8. juni, og tilstanden hans er lenge blitt beskrevet som kritisk. Nå er han likevel brakt hjem til sin bolig i forstaden Houghton utenfor Johannesburg.

«Madibas tilstand er fortsatt kritisk og til tider ustabil, men legene hans er overbevist om at han vil få like god intensivbehandling hjemme i Houghton som han har fått i Pretoria», skriver presidentens kontor i en offisiell uttalelse.

Madiba er Nelson Mandelas stammenavn.
Forvirring lørdag Det er en tilbakevendende lungebetennelse som ligger bak Mandelas helseproblemer. Han pådro seg sykdommen mens han satt fengslet på Robben Island, og problemene har ført til flere sykehusopphold de siste årene.

Også i går meldte flere medier at Mandela var sendt hjem fra sykehuset, men disse opplysningene ble raskt dementert av president Jacob Zumas kontor.

Tidligere i august sa Mandelas yngste datter at faren ble stadig bedre, og at han var i stand til å reise seg fra sengen til sittestilling i opptil ett minutt om gangen.

I de offisielle uttalelsene fra presidentembetet er Mandelas tilstand blitt beskrevet som kritisk.

«Selv om tilstanden hans til tider blir ustabil, sier legene at den tidligere presidenten har vist stor utholdenhet, og tilstanden pleier å stabilisere seg etter medisinsk hjelp», het det i en uttalelse fra presidentens kontor i forrige uke.

Landsfader Mandela ble i 1994 Sør-Afrikas første svarte president etter apartheidregimets fall. Året i forveien mottok han Nobels fredspris sammen med daværende president Frederik Willem de Klerk. Mange sørafrikanere ser i dag på Mandela som en landsfader.

Ifølge Sky News' korrespondent Emma Ward har Mandela «i praksis en sykehusfløy» i sin bolig i forstaden Houghton utenfor Johannesburg. Presidentens kontor bekrefter at boligen er bygget om for å sikre Mandela god helsepleie.

Det siste sykehusoppholdet er Mandelas lengste siden han ble løslatt fra fengsel i 1990.

(NTB)