Nelson Mandela var et ikon for vår tid

Han var et av det 20. århundres fremste ikoner. Han var den revolusjonære geriljalederen, og han ble den store brobyggeren i en raseskilt stat. Ved sin død er Nelson Mandela dypt respektert i hele verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Med en karisma man ellers bare ser i Hollywood, ble Nelson Mandela (95) feiret som en rockestjerne, hvor enn i verden han reiste. Mandelas sans for humor, hans optimisme, fraværet av bitterhet, til tross for alle vanskelighetene han møtte i livet, bidrar til å forklare den ekstraordinære posisjon han hadde over hele verden.

Nelson Mandela var Sør-Afrikas far, men han ble hele verdens bestefar.

Helt i Tromsø I 2005 - 86 år gammel - var Mandela for eksempel i Tromsø, på en rockekonsert for å samle inn penger til arbeidet for å bekjempe HIV/AIDS. Som vanlig tok han folk med storm.

- I kveld kan folk i Tromsø være stolte av seg selv. Ved å arrangere denne konserten, sier dere til verden at dere bryr dere. Ved å ta imot denne utfordringen, er dere blitt en del av oss. Nå er dere alle blitt afrikanere. Nå er dere alle afrikanere, sa Mandela til ellevill jubel fra publikumet i Tromsø.

Mandelas AIDS-organisasjon heter 46664. Det var fangenummeret Mandela hadde på den beryktede fangeøya Robben Island.

Apartheid Men Nelson Mandelas eventyrlige liv startet verken i Tromsø, eller på Robben Island. Han ble født inn i madiba-klanen, som Rolihlahla Dalibhunga, i 1918. Derfor var hans mest avholdte kallenavn Mdiba. Å bruke navnet på klanen er uttrykk for den ytterste respekt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.