Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-Nelson Mandela, vi elsker deg. Vi vil alltid elske deg!

Pøsende regn og kulde var ikke nok til å stoppe de rundt 60.000 sør-afrikanerne som hyllet og minnet Nelson Mandela i dag.

MINNESEREMONI: Folk ropte ut og holdt plakater under minneseremonien for den tidligere sørafrikanske presidenten og fredsprisvinneren Nelson Mandela på FNB Stadion i Soweto, Sør-Afrika. Delagasjoner fra 91 land, og 60 000 tilskuere trosset regnet for å si sitt siste farvel. (AP Photo/Bernat Armangue)
MINNESEREMONI: Folk ropte ut og holdt plakater under minneseremonien for den tidligere sørafrikanske presidenten og fredsprisvinneren Nelson Mandela på FNB Stadion i Soweto, Sør-Afrika. Delagasjoner fra 91 land, og 60 000 tilskuere trosset regnet for å si sitt siste farvel. (AP Photo/Bernat Armangue) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTBALLSTADIONEN I SOWETO (Dagbladet): Allerede klokka fem i dag tidlig kom de aller ivrigste sørafrikanerne til den runde og enorme fotballstadionen i Soweto. Da var det mørkt, og regnet pøste ned.

- Dette er en historisk dag som jeg ikke vil gå glipp av. Så jeg stod opp så tidlig for å være sikret plass. Når jeg en gang får barn, kan jeg fortelle dem at jeg var her for å hedre Sør-Afrikas og verdens største person gjennom tidene, sier 30-årige Tsheko Lelaka til Dagbladet.

Tilgivelsens far I forkant av selve minnestunden holder han og et femtitalls andre varmen ved å synge og danse de samme sangene som svarte sørafrikanere sang under apartheid-tiden. Folk smiler og ler til hverandre. Mange kommer også bort til Dagbladets utsendte. De lurer på hvor vi kommer fra.

- Helt fra Norge? Tusen takk. Vi er så glade her i dag. Nå er vår kjære far og leder fri, og vi får feire og minne ham sammen med Barack Obama, dere fra Norge og andre fra hele verden. Vi er så glade, sier 52-årige Minah Mokhahle fra Zandspruit Honeydew.

Den smilende damen er iført gule, grønne og svarte klær. Hun smiler fra øre til øre, danser og synger litt.

- Men vet du, nå trenger vi i Sør-Afrika en ny Nelson Mandela. Mandela pleide å si felleskap, og at vi må jobbe sammen. Vi kan gjøre mer, og det første vi må gjøre, er å tilgi. Hvis du tilgir deg selv, og gjør deg klar for å tilgi alle. Det er hva vi lærte av Mandela, sier Mokhahle.  

Lite sikkerhet Allerede i 10-tida begynte de mange statslederne og inviterte gjestene å komme inn i fotballstadionen. De ble ført inn via en dør i underetasjen. Den tidligere britiske statsministeren og fredsmegleren Tony Blair var en av de første på plass. Så kom også den franske eks-statsministeren Nicolas Sarkozy sammen med dagens franske sjef, Francois Holland. Etter hvert kom også kronprins Haakon og statsminister Erna Solberg.

- Jeg gleder meg til å være med på denne markeringen, sier Solberg til Dagbladet idet hun og kronprins Haakon blir geleidet inn i stadionen og opp på vip-tribunene.

Dagbladet og et titalls andre medier var på plass i VIP-området, som var svært dårlig sikret. Verken Dagbladet eller de andre mediefolkene var sikkerhetsklarert i forkant.

- Hadde jeg hatt onde hensikter, kunne jeg ha drept en 20-30 statsledere her nå, ler en fransk journalist.

Sein Obama I 12-tida begynner sikkerhetsvaktene å bli stressa. De gir Dagbladet og de andre pressefolkene beskjed om å forlate lokalet, da den amerikanske presidenten Barack Obama skal være på vei.

Klokka 12.55 blir så Obama, kona Michelle og deres to døtre vist og annonsert på storskjermene på fotballstadionen. Publikum klapper og roper. Etter Mandela er det tydelig Obama folk flest setter mest pris på denne dagen.

- Vet du hva, Obama er president i USA takket være Mandela. Madiba har forandret hele verden, sier 52-årige Minah Mokhahle.

-Vil alltid elske Dagens minnemarkering er en av de største noensinne. Luksushotellene i Johannesburgs Sandton-område er fullsatt av statsledere og berømte personligheter. Over 90 ledere fra hele verden er på plass under minneseremonien. Blant dem 70 sittende og ti tidligere stats- og regjeringssjefer.

- Jeg er så stolt av å være sør-afrikaner, og så glad over at så mange folk fra hele verden vil dele denne dagen med oss, sier Mokahle, og fortsetter:

- Mange tror kanskje at vi sitter hjemme og gråter. Men vi gjør ikke det. Vi feirer vår fantastiske Mandela. Lenge leve Mandela.

Hun begynner å synge. Alle menneskene rundt henne følger, synger flerstemt, klapper, smiler og danser.

- Lenge leve arven etter Nelson Mandela, sier en mann et par seter unna Mokhale. Akkurat som alle sør-afrikanerne på fotballstadionen, smiler han imøtekommende og takker for at vi er på plass under minneseremonien.  

- Vi er så stolte! Jeg er her i dag fordi jeg vil gi mitt farvel til Nelson Mandela. Først av alt fordi han lærte oss om tilgivelse. Selv om vi er fiender, må vi tilgi. Det andre han har gitt oss, er viktigheten av barna våre, og at de får utdannelse. Så vi er her i dag for å si farvel, og må hans sjel få fred. Nelson Mandela, vi elsker deg. Vi vil alltid elske deg, sier Liman Chiloane (53) fra Soweto.