«Nemanskiy»-kapteinen fikk bot på 18 månedslønner

Kystavakta fant forbrent mann om bord i statsløs tråler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politimesteren i Øst-Finnmark vedtok i dag å bøtelegge kapteinen på den russiskeide, men statsløse, tråleren «Nemanskiy».

Bakgrunnen er at skipet stakk av fra Kirkenes havn 31. desember, midt under nyttårsfeiringen, uten påbudt sporingssignal og los. Dette til tross for at Sjøfartsdirektoratet hadde ilagt skipet seilingsforbud. I tillegg skal mannskapet ha vist fram falske nasjonalistetsbevis på at skipet var registrert i Russland.

Papirene avvises også av russiske myndigheter.


Rederiet går fri
Rederiet går foreløpig fri, fordi det er kapteinens ansvar å følge påleggene fra norske myndigheter, mener politimesteren.

- Vi ser alvorlig på denne hendelsen fordi skipet var sjøudyktig, ifølge Sjøfartsdirektoratet. Da er det kapteinens ansvar å følge de påbud som gis fra norsk side. Om han har fått beskjed fra rederiet om å legge fra kai, så er det hans ansvar å ikke etterfølge dette, sier politiinspektør Magne Nyborg til Dagbladet.no.

Forelegget ble forkynt for kapteinen i dag, som har tatt betenkningstid til i morgen, ifølge en pressemelding fra politiet. De er i kontakt med rederiet Golden Fish North, via deres agent i Norge.

Rederiet vurderer ifølge politet å skaffe en bankgaranti for kapteinen. I så fall ser Nyborg ingen grunn til å holde på verken skipet eller kapteinen. Det gjør derimot Sjøfartsdirektoratet, ettersom tråleren ikke er registrert i noe lands skipsregister og ikke skal være i forsvarlig tilstand.

«Nemanskiy» skal ha ligget i havn i Kirkenes siden mars i fjor for reparasjoner. Tråleren fikk seilingsforbud den 21. desember i fjor.

Foto: Kystvakta
Foto: Kystvakta Vis mer


18 månedslønner
Boten fra norske myndigheter, på 50 000 norske kroner, tilsvarer halvannen russisk årslønn, om man tar utgangspunkt i en gjennomsnittelig russisk månedslønn på litt over 13 000 rubler.

- Vi regner med at rederiet kommer med pengene. Vi kan holde igjen båten om ikke kapteinen betaler, etter skipssikkerhetsloven, sier Nyborg.

Skipet eies angivelig av det russiske rederiet Golden Fish og er utlånt til Golden Fish North.

Om han anker vil kapteinen bli bedt om å stille i Øst-Finnmark tingsrett i Vadsø. Da risikerer han også å betale saksomkostninger.

Fant forbrent mann

Fredag innhentet Kystvaktskipet KV Stålbas tråleren i Gråsonen nordøst for Vardø.

Ifølge kommandørkaptein Steve Olsen, sjef for Kystvaktskvadron Nord, gikk Kystvakta om bord «Nemanskiy» etter at det tok for å få hjelp med en skadet pasient. Om bord fant de en maskinist med 2. og 3. gradsforbrenning.

Fartøyet hadde også falske dokumenter om bord, og ble oppbrakt til Vadsø for videre etterforskning. Kapteinen skal også ha forelagt en falsk seilingstillatelse for Kystvakta og Sjøfartsdirektoratet.