Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nemtsov er ikke den første. Disse ni ble også drept under Putins styre

Forgiftet, skutt og torturert.

SKUTT OG DREPT: Den russiske opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov døde kort tid etter ankomst til sykehus etter at han ble truffet av flere skudd på gata i Moskva i går kveld. Foto: Dmitry Lovetsky / AP Photo / NTB scanpix
SKUTT OG DREPT: Den russiske opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov døde kort tid etter ankomst til sykehus etter at han ble truffet av flere skudd på gata i Moskva i går kveld. Foto: Dmitry Lovetsky / AP Photo / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den frittalende, russiske regimekritikeren Boris Nemtsov (55) var på vei over Bolsjoj Moskvoretskij-brua rett ved Kreml da han ble skutt og drept seint i går kveld.

Gjerningsmennene flyktet fra stedet i en hvit bil, og president Vladmir Putin lover å personlig sørge for at politiet snur alle steiner i jakten på drapsmennene.

Nemtsov er imidlertid langt fra den første regimekritikeren som er drept under Vladmir Putins styre.

Skutt med maskinpistol I 2003 ble politikeren og menneskerettighetsforkjemperen Sergei Yushenkov skutt og drept utenfor sitt eget hjem i Moskva timer etter at han hadde meldt sitt eget parti inn for deltakelse i den russiske nasjonalforsamlingen.

Året etter ble amerikanske Paul Khlebnikov (41), redaktør i den russiske utgaven av Forbes Magazine, drept med maskinpistol utenfor sitt kontor i Moskva. Gjerningsmennene skjøt mot ham fra en forbipasserende bil.

FORGIFTET: Aleksandr Litvinenko døde etter at han drakk te som var forgiftet i 2006. Han tok selv initiativet til å offentliggjøre dette bildet, som viser ham dødssyk etter å ha blitt forgiftet av det ekstremt farlige radioaktive stoffet polonium-210. Foto: PRIVAT / AP / NTB scanpix
FORGIFTET: Aleksandr Litvinenko døde etter at han drakk te som var forgiftet i 2006. Han tok selv initiativet til å offentliggjøre dette bildet, som viser ham dødssyk etter å ha blitt forgiftet av det ekstremt farlige radioaktive stoffet polonium-210. Foto: PRIVAT / AP / NTB scanpix Vis mer

Khlebnikov var kjent for sine granskinger av korrupsjon i russisk politikk og næringsliv på 90-tallet og særlig for avsløringene rundt forretningsimperiet til den nå avøde, russiske mangemillionæren Boris Berezovsky.

Tre tsjetsjenske menn ble frikjent for drapet i 2006, og drapssaken har aldri blitt løst.

To år seinere ble både Anna Politkovskaya (48) og Alexander Litvinenko tatt av dage.

Forgiftet Politkovskaya, som var en svært profilert journalist i den regimekritiske avisa Novaja Gazeta, ble i oktober skutt i heisen i leilighetsbygget hvor hun bodde i Moskva. Hun var kjent for sine kritiske artikler om russisk politikk og menneskerettighetsbrudd i Tsjetsjenia.

I fjor ble fem menn, flere av dem tsjetsjenere, dømt for å ha vært involvert i drapet. Men det er fortsatt ikke kjent hvem som beordret det.

MÅTTE BØTE MED LIVET: Aktivisten og journalisten Natalia Estemirova er blitt drept i Ingusjetia. Foto: Dylan Martinez / Reuters NTB scanpix
MÅTTE BØTE MED LIVET: Aktivisten og journalisten Natalia Estemirova er blitt drept i Ingusjetia. Foto: Dylan Martinez / Reuters NTB scanpix Vis mer

Eks-agent og Putin-kritiker Alexander Litvinenko etterforsket drapet på Politkovskaya da han ble forgiftet i London en måned seinere. Han drakk te sammen med de tidligere KGB-kollegaene Andrej Lugovoj og Dmitrij Kovtun. Teen viste seg å inneholde det ekstremt farlige radioaktive stoffet polonium-210, og Litvinenko døde på sykehus tre uker seinere, svært medtatt.

Beskyldte Putin Litvinenko hadde kommet på kant med Kreml-regimet, og fikk politisk asyl i Storbritannia i 2000.

Før han døde, hevdet han fra sykesenga at Putin bestilt drapet. Storbritannia har krevd Lugovoj og Kovtun utlevert, men Russland har hele tida nektet.

Beskyldningene er gjentatte ganger blitt tilbakevist av russiske myndigheter, men ny informasjon fra amerikanske spioner skal vise at høystående russiske peroner var involvert.

Kidnappet og drept Aktivisten Natalja Estemirova ble funnet drept i Ingusjetia sommeren 2009, etter at hun tidligere samme dag hadde blitt kidnappet fra sitt hjem i Groznyj i i Tsjetsjenia.

Estemirova var en av Tsjetsjenias mest kjente meneskerettighetsaktivister, og hadde blant annet jobbet tett sammen med Anna Politkovskaya.

SKUTT: En mann holder et bilde av den drepte journalisten Anna Politkovskaya under en minnemarkering. Foto: Kirill Kudryavtsev / AFP Photo / NTB scanpix
SKUTT: En mann holder et bilde av den drepte journalisten Anna Politkovskaya under en minnemarkering. Foto: Kirill Kudryavtsev / AFP Photo / NTB scanpix Vis mer

Hun avdekket flere angivelige menneskerettighetsbrudd begått av styrkene til den Kreml-støttede presidenten Ramzan Kadyrov.

Venner og kollegaer i menneskerettighets-
organisasjonen Memorial mente det var Kadyrov som bestilte drapet. Han skal tidligere ha innkalt henne til et møte og truet henne.

Ifølge russiske etterforskere, var det to brødre i en militant, islamistisk gruppe, som drepte Estemirova. Hennes kollegaer hevder imidlertid at DNA-spor beviser at de ikke begikk drapet.

Dobbeltdrap Tidligere samme år ble menneskereetighetsadvokaten Stanislav Markelov (34) skutt i bakhodet på kloss hold av en maskert mann på gata i Moskva. Han hadde i lengre tid jobbet for familien til ei tsjetsjensk jente som ble drept av en russisk offiser. Da han ble drept, jobbet han med en anke mot løslatelsen av offiseren. I tillegg hadde han representert flere aktivister og journalister, deriblant Anna Politkovskaya.

Sammen med ham på gata var den russiske journalisten Anastasia Baburova (25), som også ble skutt og drept. Også hun jobbet for den den regimekritiske avisa Novaja Gazeta.

I 2011 ble to nynazister dømt for drapet i retten i Moskva.

Tvangsintervenert Bare ei uke tidligere ble Umar S. Israilov (27) skutt og drept på vei ut av en matvarebutikk i den østerrikske hovedstaden Wien. Drapet bar ifølge lokale media preg av å være et kontraktsmord utført av leiemordere.

SKUTT MED MASKINPISTOL:  Den amerikansk-russiske redaktøren Paul Khlebnikov døde på vei til sykehus. Foto: Sergei Teterin / REUTERS / NTB scanpix
SKUTT MED MASKINPISTOL: Den amerikansk-russiske redaktøren Paul Khlebnikov døde på vei til sykehus. Foto: Sergei Teterin / REUTERS / NTB scanpix Vis mer

Umar S. Israilov var en tsjetsjensk opprører som ble fanget av sikkerhetsstyrkene til Tsjetsjenias president Ramzan A. Kadyrov og tvangsintervenert i presidentens styrker. Etter en stund flyktet han til Europa, og fikk asyl i Østerrike. Her klaget han Russland inn for Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Tre tsjetsjenere ble dømt for drapet i 2011, men mannen som skal ha avfyrt skuddene, er fortsatt på frifot. Østerrksk politi tror Kadyrov hadde beordret en kidnapping av Israilov, og at han ble drept da han forsøkte å flykte, ifølge BBC.

Døde i fengsel I november i 2009 døde den russiske advokaten Sergej Magnitskij i fengsel. Han ble arrestert etter å ha påstått at blant annet ledende personer i poiltiet og innenriksdepartementet var involvert i korrupsjon og skatteunndragelser verdt halvannen milliard kroner.

Ifølge blant annet menneskerettighetsorganisasjonen Helsingforskomiteen, døde Magnitskij som et direkte resultat av tortur. Både leger og fengselsansatte ble imidlertid frikjent i flere rettssaker etter hans død. Magnitskij ble dømt for skatteunndragelser.

Saken førte til den såkalte Magnitskij-loven i USA, som forsuret forholdet mellom USA og Russland.

Flere drapsforsøk Det er ikke klart hvorvidt Boris Berezovskij ble drept eller ikke, men en rettsmedisiner åpnet en høring etter at han ble funnet død på badet i boligen sin i Surrey i England.

DREPT PÅ GATA: Stanislav Markelov og Anastasia Baburova ble skutt da de gikk sammen på gata i 2009. Foto: Sergei Karpukhin / Reuters / NTB scanpix
DREPT PÅ GATA: Stanislav Markelov og Anastasia Baburova ble skutt da de gikk sammen på gata i 2009. Foto: Sergei Karpukhin / Reuters / NTB scanpix Vis mer

På 90-tallet var Berezovskij leder av Det nasjonale sikkerhetsråd og Russlands rikeste mann. Da Putin kom til makta, ble de to etter hvert bitre fiender, og han flyktet til Storbritannia i 2000. Herfra kritiserte han den russiske presidenten i kraftige ordelag.

Det er antatt at han tok sitt eget liv på grunn av økonomiske problemer, men ifølge rettsmedisineren, er ikke bevisene sterke nok til å konkludere med dette. Det har ført til spekulasjoner om at han ble drept. Berezovskij har tidligere overlevd flere drapsforsøk.

TORTURERT: Advokaten Sergej Magnitskij døde i fengsel. Foto: Hermitage Capital Management / AFP Photo / NTB scanpix
TORTURERT: Advokaten Sergej Magnitskij døde i fengsel. Foto: Hermitage Capital Management / AFP Photo / NTB scanpix Vis mer
SELVMORD - ELLER DRAP?: I 2013 ble en av Putins bitreste fiender, Boris Berezovskij, funnet død på badet i sitt hjem i Surrey i England. Foto: Alistair Fuller / AP Photo / NTB scanpix
SELVMORD - ELLER DRAP?: I 2013 ble en av Putins bitreste fiender, Boris Berezovskij, funnet død på badet i sitt hjem i Surrey i England. Foto: Alistair Fuller / AP Photo / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!