MÅLES: Verdens høyeste fjell skal måles på nytt, etter mistanker om at et stort jordskjelv i 2015 kan ha påvirket høyden av fjellet. Foto: AP Photo/Tashi Sherpa / Scanpix
MÅLES: Verdens høyeste fjell skal måles på nytt, etter mistanker om at et stort jordskjelv i 2015 kan ha påvirket høyden av fjellet. Foto: AP Photo/Tashi Sherpa / ScanpixVis mer

Mount Everest:

Nepal måler Mount Everest på nytt

Nepal har startet et prosjekt som skal ta etterfølgene fra jordskjelvet i 2015 i betraktning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nepal har startet et prosjekt for å måle Mount Everests høyde, etter mistanker om at et stort jordskjelv i 2015 kan ha påvirket hvor høyt verdens høyeste fjell faktisk er.

- Nepal har aldri målt Everest selv, til tross for at det ligger på vårt eget territorium. Vi ønsker å vise vårt folk at også Nepal er kapable til å måle Everest, sier Ganesh Prasad Bhatta, leder av Nepals undersøkelsesavdeling, til nyhetsbyrået AFP.

Jordskjelvet, som rammet Nepal i april 2015, førte blant annet til at 18 mennesker mistet livet da et stort snøskred traff Everests basecamp.

- Forstår Nepal godt

Fjellklatrer Tore Sunde-Rasmussen var den første i Norge som besteg Mount Everest to ganger, og han har forståelse for hvorfor det er viktig for Nepal å gjennomføre en slik måling:

- Jeg forstår at det er viktig for den nasjonale følelsen, sier Sunde-Rasmussen, før han avslører hvor høyt han mener fjellet er: - Konsekvent har jeg alltid sagt 8848 meter, rett og slett fordi jeg synes det er et finere tall, sier han og ler.

FORSTÅR NEPAL: Den erfarne fjellklatreren Tore Sunde-Rasmussen har vært på Mount Everests topp to ganger. Han forstår hvorfor måleprosjektet er viktig for Nepal. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FORSTÅR NEPAL: Den erfarne fjellklatreren Tore Sunde-Rasmussen har vært på Mount Everests topp to ganger. Han forstår hvorfor måleprosjektet er viktig for Nepal. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Jordskjelvet i 2015 kan kanskje ha påvirket fjellets høyde, men jeg blir ikke lei meg om det viser seg å ha blitt en halvmeter lavere, forsikrer han.

Han var den første nordmann som besteg verdens høyeste fjell to ganger, og tenker seg ikke om lenge når han skal beskrive høydepunktet fra turene:

REKORDHOPP: Den russiske basehopperen Valery Rozov kastet seg utfor Mount Everest fra en høyde på 7220 meter. Det har ingen gjort før ham. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

- Det å sitte på toppen av Mount Everest som nordmann på 17. mai i 2010, det var stort.

Lang målehistorie

Den første målingen av verdens høyeste fjell ble gjort i 1847, da Andrew Waugh, Indias undersøkelsesgeneral ledet operasjonen med å måle fjellets høyde. Da fant man ut at fjellet faktisk var høyest i verden. Frem til da hadde man trodd at Mount Kanchenjunga var høyest i verden med sine 8582 meter.

Det sies at Waugh og hans team fant ut at toppen var 29000 fot høyt, men at de konkluderte med at folk ikke ville tro at tallet kunne være så rundt. De la derfor på to fot, som betyr 8840 meter.

I 2005 målte Kina fjellets høyde, men Nepal godtok ikke resultatet herfra da de mente at målingen var gjort unilateralt. I 2012 annonserte Nepal at de også ville forsøke å måle fjellets høyde, og ta faktorer som klimaforandringer med i beregningen. Prosjektet ble så lagt på is helt fram til det fatale jordskjelvet i april 2015, men er nå i gang igjen.

Siden mengden av snø og is varierer på toppen av fjellet, er man fortsatt ikke helt sikker på høyden, selv om man i dag opererer med 8848 høydemeter, som amerikansk GPS-teknologi fastslo i 1999.