STENGT:  Flyplassen i Katmandu ble i dag stengt for store fly, ifølge nyhetsbyrået Associated Press. Foto: Altaf Qadri/AP/Scanpix
STENGT: Flyplassen i Katmandu ble i dag stengt for store fly, ifølge nyhetsbyrået Associated Press. Foto: Altaf Qadri/AP/ScanpixVis mer

Nepal stenger hovedflyplassen for store fly

Mens FN krever mindre restriktive tollkontroller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nyhetsbyrået Associated Press (AP) melder søndag formiddag at jordskjelvrammede Nepal stenger sin eneste internasjonale flyplass for store fly som er lastet med nødhjelp og redningsarbeidere, ettersom flyplassen ikke klarer å håndtere all trafikken.

Rullebanen tåler ikke de tyngste flyene, forklarer Birendra Shrestha, sjef for Tribhuwan international flyplass, som ligger i utkanten av Kathmandu.

- Større fly forbys fordi de skader rullebanen. Rullebanen ble bygget for å håndtere mellomstore jetfly, og ikke de store militærflyene og fraktflyene som har kommet inn etter jordskjelvet, sier han.

Ifølge AP kan imidlertid fortsatt middels store og små fly lande på flyplassen i hovedstaden Katmandu, skriver USA Today.

- Omfattende tollkontroller Tidllgere i dag sa FNs humanitære sjef, Valerie Amos at hun var bekymret for at omfattende tollkontroller på flyplassen bidrar til å forsinke leveringen av nødhjelp til landet.

Til nyhetsbyrået AFP sier Amos at hun delte denne bekymringen med Nepals statsminister Sushil Koirala i går, skriver BBC, og at hun minnet ham på at landet i 2007 signerte en avtale som tillater enklere og raskere tollklarering av nødhjelp.

- Han har forpliktet seg til å sikre det skjer, så jeg håper at vi fra nå av vil se en forbedring, sa Amos til nyhetsbyrået.

Venter på nødhjelp En uke etter at katastrofen rammet landet, er det offisielle dødstallet i Nepal drøye 7000. Tusener har status som skadet og enda flere har mistet alt de eier, er husløse og bor i provisoriske leire.

Behovet for nødhjelp til landet er fortsatt stort.

- I mange områder venter folk fortsatt på nødhjelp eller å bli hentet ut og brakt i sikkerhet, sier Rameshwor Dangal ved Nepals nasjonale katastrofeberedskaps-senter.

Etablerer sykehus Det norske NORSAR-teamet i Nepal flytter nå basen sin til Chautara som ligger cirka 40 kilometer øst for Katmandu. I byen, som ligger 1600 meters høyde skal NORSAR blant annet bistå Norges Røde Kors med etablering av et feltsykehus i byen.

- Det genstår å se om Røde Kors vil få alt de trenger av utstyr ut til dette området, sier NORSARs representant i Norge, Jim Olav Hansen til Dagbladet etter å ha hørt nyheten om den delvis stengte hovedflyplassen i Nepal.

NORSAR skal også selv bistå med medisinsk utstyr og personell i oppstartsfasen av sykehuset.

- Området har nå et svært begrenset helsetilbud og deler av befolkningen mangler hus. Det er derfor viktig å etablere sykehuset så raskt som mulig, skriver NORSAR på sin Facebookside.

TOLLKLARERES: Nødhjelp som kommer til Nepal må tollklareres. FNs humanitære sjef mener denne klareringen har tatt for lang tid.  Foto: Will Oliver / EPA / Scanpix
TOLLKLARERES: Nødhjelp som kommer til Nepal må tollklareres. FNs humanitære sjef mener denne klareringen har tatt for lang tid. Foto: Will Oliver / EPA / Scanpix Vis mer