KOMMER: Nepals statsminister er den aller første folkevalgte maoisten i verden. AP/Manish Swarup/SCANPIX
KOMMER: Nepals statsminister er den aller første folkevalgte maoisten i verden. AP/Manish Swarup/SCANPIXVis mer

Nepals statsminister til Norge

Et av de første landene han besøker etter at han tiltrådte som statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nepals statsminister Prachanda kommer til Oslo på et offisielt besøk 19.-20 januar. Norge er et av de første landene han besøker etter at han tiltrådte som statsminister, opplyser Utenriksdepartementet.

Prachandas, hvis fulle navn er Pushpa Kumal Daha, er verdens første folkevalgte maoistminister.

- Norge er et av de første landene han besøker etter at han tiltrådte som statsminister, opplyser informasjonsrådgiver Ragnhild H. Simenstad i UD.

Prachandas besøk strekker seg over to dager. Han skal ha et frokostmøte med miljø- og utviklingsminister Solheim, møte statsminister Jens Stoltenberg og på audiens hos kongen.

Han skal også besøke Norges vassdrag og energidirektorat, NVE, NHO, LO Riksrevisjonen og Stortinget. I tillegg skal han på feltbesøk til Buskerud (Nore og Uvdal) for å se hvordan den norske velferdsstaten fungerer i praksis og se på norsk kraftproduksjon, opplyser Simenstad.

- Prachanda har lenge hatt et godt forhold til Norge. Solheim var den første vestlige politikeren han hadde kontakt med, en kontakt som ble etablert mens han ledet maoistenes kamp i Nepal, sier hun.

Maoistlederen la ned våpnene i 2006. I fjor sommer ble det avholdt et historisk valg i Nepal, der landet avskaffet kongedømmet og ble republikk. Valget gikk fredelig for seg etter mange års blodig konflikt.

(NTB)