GREIDE SEG: Hverken Ritu eller hennes nyfødte sønn ble skadd av jordskjelvet, men må bo under åpen himmel i Kathmandu, opplyser Kirkens Nødhjelp. Foto: ACT/ DCA/ Kirkens Nødhjelp
GREIDE SEG: Hverken Ritu eller hennes nyfødte sønn ble skadd av jordskjelvet, men må bo under åpen himmel i Kathmandu, opplyser Kirkens Nødhjelp. Foto: ACT/ DCA/ Kirkens NødhjelpVis mer

Nepalske Ritu (22) bor på gata med nyfødt sønn

- Sikkerheten er veldig dårlig, i tillegg er hun traumatisert, sier Renata Ellingsen i Kirkens Nødhjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen dager før jordskjelvet rammet Nepal for fem dager siden, ble Ritu Shresta mor til en gutt.

Nå må hun og sønnen overleve på gata i Kathmandu sammen med tusenvis av mennesker som har mistet alt de eide.

Farlig - Det å bo på gata uten noen beskyttelse er jo farlig for en slik kvinne. Sikkerheten er veldig dårlig, i tillegg til at hun er traumatisert, sier Kirkens Nødhjelps nødhjelpsleder i Nepal, Renata Ellingsen.

Hun har ikke selv møtt Ritu Shresta, men flere andre i tilsvarende vanskelige situasjoner.

Ellingsen forteller at Kirkens Nødhjelp har spesialisert seg på vann og sanitære forhold, men at organisasjonen i den prekære situasjonen som er nå har gått sammen med sine søster- og partner-organisasjoner for å skaffe husly, psykososialt hjelp, medisinsk hjelp, tepper og presenninger for dem som bor på gata og utenfor huset sitt i landsbyer.

- Uoversiktlig Når selv kvinner i Ritu Shrestas situasjon må greie seg uten tak over hodet, sier det noe om hvor ødelagt byen er.

- Leirene som er her er ikke strukturerte slik at de kan gi den beskyttelsen som gravide kvinner og kvinner med små barn har behov for. De leirene vi har sett, er blant annet telt i en midtrabatt i veien, fotballstadion, fortau. Det er provisoriske leire som ikke kan gi beskyttelse for sårbare grupper, forteller Ellingsen.

- Situasjonen er fortsatt veldig uoversiktlig. Det graves fortsatt i sammenraste bygninger, sier Ellingsen. Hun forteller at hjelpearbeidet utvides lenger og lenger utover fra Kathmandu, til de hardest rammede distriktene.

Raserte landsbyer I en landsby Ellingsen besøkte i dag, var 130 av 200 bygninger mer eller mindre sammenrast.

- De lokale har bygget en liten leir, men har ikke nok presenninger, så det bor 2-3 familier i hvert telt, forteller hun.

Det vil ta lang tid før folk flest i de rammede områdene igjen har tak over hodet.

- Det er snakk om uker for midlertidige løsninger, og måneder eller kanskje til og med år før livet returnerer til normalen , sier Renata Ellingsen til Dagbladet.

ØDELAGT BY: En kvinne går gjennom ruinene av sitt tidligere nabolag i byen Sako, Nepal. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ØDELAGT BY: En kvinne går gjennom ruinene av sitt tidligere nabolag i byen Sako, Nepal. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer