Nepotisme i praksis

Eltek viser dårlig skjønn, både finansielt og operasjonelt. Investorene burde nok ha hørt mer på Rolf Stenersen. Følg med Tandberg Data, Eltek og Opticom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Wall Street har hatt noen dager med oppgang og forsiktig optimisme. Antallet resultatvarsler har, inntil i går, vært behagelig lavt, og markedet trodde muligens det verste av nyheter var ute. Men i går kom de to selskapene Hewlett-Packard og J.P.Morgan Chase med meldinger om at utviklingen ikke blir bedre, om ikke så veldig mye verre.

Førstnevnte selskap må kutte kostnadene enda mer for å klare å nå markedets forventninger, mens finansselskapet J.P.Morgan sa man ikke kunne forvente noen bedring i inntjeningen de neste to-tre kvartalene.

Dette ble fulgt opp av sentralbank-representant Laurence Meyer som sa det fortsatt ikke er tegn til at økonomien bedrer seg i forhold til utviklingen i første kvartal. Meyer sa videre at økonomien trolig vil fortsette å være svak også inn i tredje kvartal.

Og som om ikke det var nok, sa han at man er bekymret for at de mange rentekuttene kan skape grobunn for høyere inflasjon. Sånt blir man ikke umiddelbart "bull" av. Men så er da ikke sentralbankfolk aksjemeglere heller.

Det amerikanske markedet fortsetter derfor å "trå vannet". Optimistene og pessimistene balanserer hverandre for øyeblikket. Optimistene peker på at rentekutt (nesten) alltid vil gi økt økonomisk vekst og dermed resultatvekst Pessimistene mener mye av veksten er priset inn allerede, og at den ikke blir så sterk som tidligere.

Intel

I dag blir det mye fokus på Intel. Selskapet har lovet å komme med en slags "oppdatering" av selskapets utvikling. Enkelte frykter et slags resultatvarsel, men de fleste tror det kommer en mild nedjustering av utsiktene.

En av direktørene i Intel sa i går til den tyske utgaven av Financial Times at Intel ville fortsette å investere tungt i små teknologiselskaper med høy kompetanse.

- Prisene er så attraktive for øyeblikket. Å kjøpe eierandeler i teknologiselskaper gir mye bedre verdi etter slutten på teknologiboomen sist år. Vi har praktisk talt ingen øvre grense. Intel er et meget rikt selskap, sa Intel-direktør Paul Otellini i et intervju med Financial Times Deutschland i går.

Slikt lyder godt i ørene for Opticom-spekulantene som håper Intel forlenger og/eller utvider sitt engasjement med Opticom innen utgangen av juni.

Dette lyder sikkert også godt i ørene til gründer Hans Gude Gudesen, som ifølge dagens utgave av Aftenposten vil selge en del av aksjene sine. Ville du kjøpt innsidernes aksjer før noen som helst konkret har kommet fra selskapet?

Følg med oil service-aksjene i dag. Det var regelrett slakt av denne sektoren i USA i går. OSX-indeksen falt 5,2 prosent i kjølvannet av en svakere oljepris. Oljelagrene i USA viser en overraskende oppgang.

Det kan gi en tøffere debut for oil service-selskapet Torch Offshore som skal på børs i USA denne uken.

Et svakere klima for oljeaksjer generelt kan også sette press på Statoil-emisjonen, selv om vi skal være forsiktig med å tolke én enkelt dags hendelse.

Følg også med Eltek i dag. Både måten selskapet har håndtert informasjonen til finansmarkedet og svekkelsen i Elteks markeder, tyder på at amatører har vært i sving. Her er vi fristet til å minne om ett av de syv gyllne investeringsreglene til den kjente spekulant og kunstinvestor Rolf Stenersen:

- Hold deg unna selskaper der en enkelt mann eller styret kan sette inn en sønn eller slektning som leder.

Alt har gått galt siden Angelil senior overlot roret til sønnen i fjor sommer. Mye skyldes selvsagt det fallende markedet, men mye tyder på at selskapet ikke har lest signalene tidlig nok. På selskapet Capital Markets Day i slutten av mars eksponerte Eltek sine litt naive strategier:

- Telenettene må jo bygges ut, trøstet selskapets ledelse forsamlingen med.

Dermed produserte selskapet for lager med grei omsetning og inntjening som resultat, men med kraftig negativ kontantstrøm. Det ser ut til at dette har fortsatt i andre kvartal. Eltek har tatt mot fra underleverandørene, men har fått kanselleringer og utsettelse av ordre fra kundene. Kombinert med utbetaling av utbytte i andre kvartal og en allerede delvis trukket kassakreditt, er det ikke urimelig å vente en aksjeemisjon i Eltek, slik Finanskanalen antydet for et par dager siden. Hvis ikke må selskapet har en meget fleksibel bank som satser på at Elteks markeder snur opp om ikke altfor lenge.

Og slike signaler skal man lete lenge etter. Både Elteks konkurrenten og kunder sier 2001 forblir et svakt år. Senest i går kom en av Elteks konkurrenter, Artesyn Technologies, med resultatvarsel der man heller ikke ser for seg noe snarlig oppsving:

"Demand in our end-markets has been running appreciably below customer forecasted levels. At this point, we feel it is appropriate to discount current customer forecasts, assuming that demand will remain flat for the foreseeable future," sa styreformann og konsernsjef Joseph M. ODonnell.

Følg også med Tandberg Data. Den store spilleren i selskapest bransje Quantum DLT, falt fire prosent i går etter at meglerhuset Salomon Smith Barney nedgraderfte aksjen til nøytral. Årsaken er dels svakere økonomisk vekst, dels at markedet går over til LTO-teknologi, som er konkurrerende til DLT, som Tandberg Data og Quantum har.

For ordens skyld: Tandberg Data har allerede kommet med resultatvarsel. Og årsaken er nettopp svakere utvikling i det amerikanske markedet.

I dag er det også lite agendaen. Følg imidlertid med på InFocus, som holder Capital Markets Day i dag. Den absolutte lederen innen projektor-marledet har hatt en kjedelig kursutvikling på børsen i år, og forvent ikke noe grensesprengende nyheter. Selskapet er notert i USA, og kan ikke gi kursbevegende nyheter på slike presentasjoner. Men det kan nok bli interessant likevel, og vi får anta at selskapet har med egen projektor når de skal presentere seg.

I USA kommer de ukentlige tallene for mye arbeidssøkende ("initial jobless claims") samt tall for konsumentens kredittvolum. Ingen av delene ventes å bevege aksjemarkedet i dag.

Det blir trolig kursfall fra start på Oslo Børs i kjølvannet av utvikling for oljerelaterte aksjer i USA i går.